Schloss Esterházy

Grafikus változat

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép

A fertődi Esterházy-kastély nyugati kastélyszárny háromszintes épületrészének alapkőletétele

Vissza a hírekhez
A fertődi Esterházy-kastélyban letették a nyugati kastélyszárny háromszintes épületrészének alapkövét. A projekt összesen nettó 2,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósul meg.

A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárny háromszintes épületszárnyának kormányzati forrásból megvalósuló felújításának alapkőletételi ünnepségén Egresitsné Firtl Katalin az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Dr. György István Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, valamint Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet. Az alapkövet és az ez alkalomra előkészített időkapszulát XIII. galántai Esterházy II. Antal herceg és felesége Esterházy Szvetlána, a beszédet tartók, valamint a kivitelezők képviselői helyezték el.



Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője köszönetet mondott Magyarország Kormányának, hogy folyamatosan, érdemben tett és tesz azért, hogy a fertődi Esterházy-kastély rangja szerinti figyelemben részesüljön, a közérdeket szolgálva.

A kastélyegyüttes harmadik fénykora valósul meg a Magyar Kormány és Orbán Viktor Miniszterelnök döntései eredményeként. „Kulturális és szellemi központ volt a 18. században a kastély, célunk a 21. században sem lehet kevesebb” – fogalmazott az ügyvezető.

Egresitsné Firtl Katalin kifejtette: „Az építkezés hitvallás. Aki maradandót épít, aki kőből épít, az a jövőnek épít. A nemzetünk értékeinek, épített, természeti-, kulturális-, szellemi örökségeink kezelése, bemutatása, fejlesztése a hazaszeretet kifejezésének az egyik formája. Az értékeit elvesztő európai közegben talán még sosem volt ennyire szükség saját nemzeti örökségünk gondozására, büszke bemutatására, közkinccsé tételére.”

„Célunk, hogy a turizmus vezérelt örökségfejlesztésekkel egyre szélesebb társadalmi rétegeket szólítsunk meg, valamennyi korcsoport számára adjunk tartalmas élményeket, esszenciális, valós kultúrát, a hiteles kutatásokra alapozott fejlesztés eredményeként.” – fogalmazott az ügyvezető

Dr. György István államtitkár beszédében kiemelte: „a fertődi kastély a kormány számra nem csupán turisztikai látványosságot jelent, hanem a nemzeti örökség egyik ékkövét, a kulturális élet egyik zászlóshajóját és a nemzetközi zenei élet egyik bázisát is.”
Hozzátette: „az épületegyüttes Európa-szerte is egyedülálló, pompájában, méretében és jelentőségében talán a versailles-i és a schönbrunni kastély ér fel vele.”

Barcza Attila országgyűlési képviselő beszédében elmondta: „Sopron és környéke kiemelt turisztikai térség, amelynek, 2010 óta tartó turisztikai fejlődése folyamatos és dinamikus. Az alapkő letéte egy jelentős mérföldkő a térségünk fejlesztésében, amelynek eredményeképpen méltó rangját nyeri vissza a kastély.”- mondta el Barcza Attila.

„A magyar kormány célja ugyanaz, mint a térségben élőké, hogy a megkezdett fejlesztések a jövőbe történő további előrelépéseknek teremtsék meg a feltételeit, tehát folytatódjanak.”  - tette hozzá.


A fejlesztés technikai paraméterei röviden:

Több ütemben újul meg a fertődi Esterházy-kastély. Az épületegyüttes háromszintes nyugati szárnyának nettó 2,6 milliárd forint értékű műemléki helyreállítását a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ) konzorciuma végzi el.

Az átalakítással, felújítással érintett terület nettó 1801,05 m2, a padlástérrel együtt bruttó 2519,9 m2.

A munkák során egyebek mellett:

  • 3380 négyzetméter díszvakolatot készítenek;
  • 624 folyóméteren gipszdíszítéseket és díszvakolatot készítenek;
  • kialakítanak egy 540 négyzetméteres kiállítóteret;
  • 624 négyzetméteren díszvakolatot és díszpárkányt készítenek;
  • 250 db kőelemet gyártanak;
  • 579 négyzetméteren szárítóvakolatot készítenek
  • 649 négyzetméter intarziás parkettát fektetnek;
  • 193,5 négyzetméter felületen utólagos injektálásos technológiájú vízszigetelést építenek ki;
  • 690 négyzetméter felületen talajnedvesség elleni szigetelést alakítanak ki;
  • továbbá elvégzik a szükséges elektromos és gépészeti munkálatokat.

***

Kiemelt szerephez jut a restaurátori munka

A falkutatások során falfestéseket és tapétázott falakat tártak fel, melyek konzerválását restaurátori felügyelet mellett végzik. A kutatások által feltárt és műemlékileg értékes szerkezeteket, felületeket a kivitelezés során restaurátor által kell konzerválni. Teljes visszaállítás, rekonstruálás nem készül, a meglévő feltárt díszítő falfestések állagmegóvását végzik el.

A kiemelt területek a következők:

- a díszítőfestéssel érintett falfelületek kezelése

- az értékesnek minősülő (XIX. sz.) asztalos szerkezetek

- fémszerkezetek

- eredeti kőszerkezetek

 

További feladat a földszinti padlószerkezetek talajnedvesség elleni szigetelése, a jelenlegi padlórétegek és az alattuk lévő talaj elbontásával új padlórétegrend elkészítése és a földszinti falazatok injektálásos szigetelése.

A fentieken túl elvégzik a balusztrád kőszerkezetének állagmegóvó munkálatait is, továbbá a fedélszerkezetek szakvéleményben előírt elemcseréit és javítási munkálatait is elvégzik (tetőfedés, lécezés, fólia-szakadások foltozása, tetőcserép elemeinek pótlása, cseréje) továbbá padlástér teljes alapterületének hőszigeteléssel történő ellátását.

***

Épületgépészet és kivitelezés

A beruházás során elvégzik a tetőszerkezet megerősítését, a lichthof lefedését, valamint tetőtéri tűzgátló vasbeton keret és fal kialakítását.

A meglévő beépített vízmérő és vízmérő akna áthelyezése mellett a kiállító terek hűtésére levegő szivattyús VRV egységeket alakítanak ki. A kiállítóterek takarításához szintenként takarítószer tárolót alakítanak ki (hideg-melegvizes, légbezsívós vízcsatlakozással, padlóösszefolyással), továbbá fali tűzcsapok kerülnek elhelyezésre szintenként. A zárt terekbe a levegő központi befúvással és elszívással kerül.

A látogatói terekbe intelligens világítás (DALI) és egy UTP Cat 6-os informatikai hálózat kerül kiépítésre.

A vendégforgalmi terekbe (pl. ruhatár) egyedi tervezésű bútorok kerülnek. A kiállítóterekbe kerülő vitrineknek a megfelelő páratartalom és klíma kerül kialakításra. A második emeleten - nyomott belmagasságú terekben - raktárak és személyzeti szobák kapnak helyet.


Ügyvezetői nyilatkozat a háromszintes épületrész felújításának alapkőletételi ünnepségén: