Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

A fertődi Esterházy-kastély turisztikai célú fejlesztése

2021. február 05-én, pénteken 13.00 órakor rendezték meg – a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében – „A fertődi Esterházy-kastély turisztikai célú fejlesztése” ünnepélyes alapkőletételét (GINOP-7.1.1-15-2016-00027). A projekt 3.614.324.853, - Ft európai uniós, valamint 637.822.040,- Ft hazai, összesen 4.252.146.893,- Ft forrásból valósul meg.

A szigorú járványügyi szabályokat betartva, csökkentett létszámban megtartott eseményen Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos,Glázer Tamás a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Barcza Attila Sopron és térségeországgyűlési képviselője, valamint Egresitsné Firtl Katalin az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője vettek részt. Az alapkövet a beszédet és köszöntőt tartó vendégek helyezték el.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában, összesen 60 milliárd forintból nyerik vissza régi szépségüket Magyarország jelentős műemléki helyszínei. A program keretében egyszerre valósul meg az épített örökségi értékek megőrzése és a műemlékek hiteles bemutatása.

A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. és az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. általános célja továbbá a kiállítás elemeinek továbbfejlesztése és bővítése olyan módon, hogy a műemléképületekhez kapcsolódó történeti értékek megőrzése fenntartható, valamint látogatóbarát legyen. A projekt keretében megvalósul a kastély-középrész keleti és nyugti szárnyainak földszinti és első emeleti kiállítási terei, a keleti-összekötő szárny földszintje, az innen induló barokk lépcső, valamint a Belvedere és az óratorony műemléki helyreállítása.

A kastély történetét bemutató ismeretterjesztő filmek készülnek például a keleti gránátosház fogadóterébe, valamint az óraszintre, hogy még közelebb hozzák a látogatókhoz az Esterházy család történetét és a barokk-rokokó időszakát. A történeti enteriőrök felújítása és az új szolgáltatások kibővülése után egy egyedülálló és eredeti szépségében pompázó kastély fogadja majd a látogatókat.

Dr. Virág Zsolt miniszteri biztoselmondta: A fertőd–eszterházai Esterházy-kastély fejlesztésének átfogó célja az ország egyik legkiemelkedőbb kultúrtörténeti, művészettörténeti, építészettörténeti értéke turisztikai vonzerejének továbbfejlesztése, erősítése. Kiemelt cél a szükséges kulturális és turisztikai infrastruktúra kiépítése, a kastély közösségi térré formálása, korszerű szolgáltatások kialakítása, egy 21. századi igényeknek és trendeknek megfelelő, komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakció megteremtése. A projekt keretében megvalósul az épület legértékesebb, középső tömbjének a komplex műemléki helyreállítása. Jelen projekt érinti – a korábban már restaurált díszterek és a felújított lépcsőház kivételével – a kastély-középrész keleti és nyugati szárnyainak földszinti és első emeleti kiállítási tereit, valamint a keleti összekötő szárny földszintjét, és az innen induló barokk lépcső helyreállítását. A projekt része továbbá az Óraszint és a Belvedere felújítása. A földszinti kiállítási terekben – úgy a hercegi, mint a hercegnéi lakosztályokban – Esterházy „Fényes” Miklós kora kerül bemutatásra. A restaurált helyiségekben korabeli bútorok, iparművészeti alkotások és festmények gazdagítják a kastélybelsőt. Az emeleti termekközül egyes helyiségekben bizonyos fokig megmarad az enteriőr jelleg, de az összképet tekintve a látogatói élmények modernebb formában kerülnek bemutatásra.

A kiállításnak ez a része egyrészt a kastélytörténetet mutatja be, másrészt pedig kultúrtörténeti érdekességeket tár majd a látogatók elé: megidézi Joseph Haydn alakját, Eszterháza rangos vendégeit az uralkodócsaládból, és felidézi a fényes ünnepségeket. Az épület Magyarország legnagyobb és legimpozánsabb barokk kastélya, százhuszonhat rokokó stílusú szobával. A mai kastély magját 1720 táján kezdték el felépíteni, majd több ízben bővítették. Az első nagy fejlesztési ütem 1762 és 1768 között zajlott Nicolaus Jacoby és Melchior Hefele tervei alapján, a második ütemre 1774 és 1778 között került sor, míg az épületet a Belvedere kialakításával fejezték be az 1780-as évek közepén.

Glázer Tamás a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: A fertődi Esterházy-kastély turisztikai célú fejlesztése projekt 3.614.324.853, - Ft európai uniós, valamint 637.822.040,- Ft hazai, összesen 4.252.146.893,- Ft forrásból valósul meg.A fejlesztéssel érintett terület 3100 m2. Általános elvárás a fertőd-eszterházai Esterházy-kastélyrekonstrukciójával szemben, hogy a lehető legnagyobb hitelességgel és pontossággal kerüljön elvégzésre.

A rekonstruálandó helyiségek három csoportba sorolhatók: teljes rekonstrukcióra alkalmas terek, részleges rekonstrukcióra alkalmas terek, illetve - ahol csak írásos források állnak rendelkezésre - igényes belsőépítészeti kialakítással történő megújítás. A rekonstruálható helyiségek eredeti bútorokkal kerülnek berendezésre, részben történeti enteriőrként, így a lehető leghitelesebb formában kerül bemutatásra a kastély egykori berendezése.A projekt fő célja az Eszterházy-kastély turisztikai vonzerejének továbbfejlesztése, a kastély közösségi térré formálása, korszerű szolgáltatások kialakítása, integrált látogatómenedzsment-rendszer bevezetése, végeredményben egy 21. századi igényeknek és trendeknek megfelelő, komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai attrakció kialakítása.

A történeti enteriőrök méltó felújítása után egyedülálló és eredeti szépségében pompázó kastélyrész nyílik meg a látogatók előtt. A fejlesztések eredményeként nem csak a méltó rangját nyeri vissza a kastély, hanem az újszerű bemutatási lehetőségekkel, a modern technika eszközeivel a kastély eddig rejtett értékei is bemutathatóvá válnak.Glázer Tamás végezetül hozzátette: a fejlesztéstől elvárt turisztikai cél, hogy nőjön a kastélykomplexum hazai és külföldi látogatóinak száma, a kastély történelmi öröksége hosszú távon fennmaradjon, továbbá csökkenjen a térség turizmusának szezonalitása. Kiemelt cél, hogy növekedjen az üzleti és szabadidős céllal érkező látogatók, a kastély területén és a desztinációban eltöltött ideje, mellyel párhuzamosan nő a turizmusra fordított kiadásuk, ezáltal a térség turisztikai bevételei.

Barcza Attila országgyűlési képviselő elmondta: Sopron és környéke kiemelt turisztikai térség, ennek köszönhetően folyamatos és dinamikus turisztikai fejlődésről számolhatnak be. Nagyon büszkék a térség kulturális, valamint építészeti örökségeire. Ezek közül is kiemelkedik a fertőd-eszterházai Esterházy örökség a maga páratlan történetével. Az országgyűlési képviselő köszönetét fejezi ki Magyarország Kormányának azért, hogy a kastélyt és környékét 2010-óta folyamatosan és kiemelten támogatja.

- A mai a sokadik többmilliárdos támogatás, amellyel újabb előrelépést teszünk azért, hogy élmény és attrakció elemekkel, a legjobb minőségben legyen megismerhető a kastély és környéke. A fejlesztés eredményeképp nem csak méltó rangját nyeri vissza a kastély, hanem az Esterházy-család, valamint a barokk-rokokó korszak újszerű perspektívából történő bemutatásával várja az idelátogatókat – mondta Barcza Attila. Külön köszönetét fejezte ki Dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkárnak,  Dr. Virág Zsolt miniszteri biztosnak, Glázer Tamásnak a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának , az Eszterháza Központ vezetőségének és minden munkatársának munkájáért, amellyel a 4,5 milliárd forint értékű felújítás megkezdődhetett.

Egresitsné Firtl Katalin ügyvezető asszony köszöntőjében elmondta: Társaságunk nevében is köszönetet mondok a Magyar Kormánynak, mint annak a kormánynak, aki folyamatosan érdemben tett és tesz azért, hogy a fertőd-eszterházai Esterházy-kastély rangja szerinti figyelemben részesüljön, a közérdeket szolgálva. Kiemelkedő jelentőségű a jelenleg induló fejlesztés, hiszen az 1960-as évek legelső felújítása óta a mostanihoz fogható, a kastély teljes középrészét érintő felújítás nem történt. A középrész eddigi, kisebb terjedelmű, de nagyon lényeges horderejű felújítása a kastély négy díszterét és díszlépcsőházát érintette, amely díszterek a jelenleg zajló felújítás időtartama alatt is látogathatóak maradnak. A fertődi Esterházy-kastély a 18. században kulturális és szellemi központ volt, célunk a 21. században sem lehet kevesebb.

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép