Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Az Esterházy Madonna Fertődön - a VELUX támogatásával

Az egykori Esterházy-gyűjtemény egyik legszebb darabját, Raffaello Santi 1508-ban festett Esterházy Madonnáját ma a budapesti Szépművészeti Múzeum őrzi. A festményt az idei Múzeumok Éjszakáján – június 16-án – különleges kiállítás keretében a fertődi Esterházy-kastélyban is megtekinthetik a látogatók, a fertődi székhelyű VELUX Magyarország Kft. támogatásával.

A fertődi Esterházy-kastély fenntartója, a több mint 40 jeles műemléket gondozó Műemlékek Nemzeti Gondnoksága és a Fertődön, valamint Fertőszentmiklóson több mint 100 ezer négyzetméteres gyártóbázissal rendelkező VELUX Magyarország Kft. 2012. május elején írta alá azt a megállapodást, amelynek értelmében a vállalat szponzorálja az Esterházy Madonna kiállítását a kastély dísztermében.

„Az együttműködésnek köszönhetően ezer dolgozónk számára itt, helyben nyílik lehetőség arra, hogy a lakóhelyükhöz kötődő világhírű alkotást megtekinthessék. Örömmel tettünk eleget a támogatási felkérésnek, hiszen így nemcsak a dolgozóinknak, hanem családjuknak, barátaiknak és a térség minden lakójának is páratlan kulturális élményt szerezhetünk” – nyilatkozta Vincze Zoltán, a VELUX Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

„Szinte természetes szövetségesként tekintettünk a VELUX Magyarország Kft.-re ennek a különleges kulturális eseménynek a megszervezésében, mivel a cégcsoport és a kastély együttműködése évtizedes múltra tekint vissza. A VELUX Alapítványok már 2001-ben támogatást nyújtottak az Esterházy-kastély kápolnájának megújításához” – emelte ki Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vezetője.

A cég nemcsak kulturális, hanem egyéb területeken is kiemelten kezeli a helyi közösségek támogatását. A cégcsoport Dolgozói Alapítványán keresztül évente 10–15 civil szerveződés napi működéséhez nyújt támogatást, 2012-ben például a Fertődi Fiatalok Egyesületének díjugrató akadálypark kialakításához, a hegykői közösségi ház burkolati felújításához vagy az agyagosszergényi ifjúsági klubnak, nyugdíjas klubnak és gyermekjóléti szolgálatnak helyet adó közösségi ház berendezéséhez. A cégcsoportot tömörítő VKR Holding alapítványai (VELUX Alapítványok) szintén igen aktívak Magyarországon. Az első támogatások egyike 2001-ben éppen az Esterházy-kastély kápolnájának teljes rekonstrukcióját célozta 72 millió forint összegű adománnyal.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága és a vállalat között aláírt megállapodás legfontosabb eleme ugyan a Raffaello-remekmű kiállítása, de a felek döntést hoztak a VELUX–Esterházy Tudásakadémia létrehozásáról is, amelynek keretében a kastély szakemberei több alkalommal tartanak művészeti előadásokat, foglalkozásokat a VELUX Magyarország Kft. munkatársai és családtagjaik számára. A megállapodás emellett több olyan együttműködési pontot is tartalmaz, amely hasznos, ismeretterjesztő időtöltést és kikapcsolódást kínál mind a dolgozóknak, mind gyermekeiknek. Vincze Zoltán és Varga Kálmán is biztos abban, hogy a közös érdekeken alapuló együttmunkálkodás hosszú és tartós lesz, évente megújítva az eredmények és aktuális igények tükrében.
 
A VELUX Cégcsoportról és a VELUX Magyarország Kft.-ről
 
A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítő-terméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van.

A VELUX az építőanyag-ipar egyik vezető  világmárkája és vállalata, amely kínálatát közel 40 országban értékesíti. A cégcsoport 11 országban rendelkezik gyártóegységekkel, közöttük Magyarországon, Fertődön, amely a régió egyik legnagyobb munkaadója. A VELUX Magyarország Kft. 1986 óta van jelen a hazai piacon – a 200 legnagyobb profitú vállalat egyike. Piacvezetőként élen jár az innovatív, ugyanakkor energiatakarékos és környezetbarát termékek bevezetése terén. A cég célja, hogy termékeivel – melyek a tetőn keresztül természetes fénnyel és friss levegővel látják el az épületeket – minőségi lakóterek és munkahelyek jöjjenek létre, újításain keresztül lehetővé téve azok energiagazdaságos kialakítását is. 2011-ben a VELUX márka immáron negyedik alkalommal nyerte el az üzleti kommunikáció egyik legrangosabb elismerésének számító Business Superbrands díjat. Az elismeréssel azokat a márkákat tüntetik ki, amelyek joggal szolgálnak rá a vásárlók és az üzleti partnerek bizalmára.
 
1970-ben jött létre a VELUX Alapítvány, amely többek között szociális, kulturális, sport, környezetvédelmi, társadalmi és művészeti célú nagyprojekteket támogat. A Cégcsoport életében kiemelt szerepet kap a társadalom értékeinek figyelembe vétele és támogatása, ezért fontosnak tartja, hogy hozzájáruljon ezek létrejöttéhez, hosszú távú érvényesüléséhez. 2010-ben a legjelentősebb európai kézilabda-mérkőzéssorozat fő támogatójává vált a Cégcsoport, amelynek következtében 2016-ig a bajnokság hivatalos neve VELUX EHF Férfi Kézilabda Bajnokok Ligája. A VELUX Cégcsoport nagy figyelmet fordít a hátrányos helyzetű gyermekekre, valamint halmozottan sérült fiatalokra is és nagymértékű támogatást nyújt számukra.
 
További részletek: www.velux.com.


A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága

 A Műemlékek Nemzeti Gondnokságát a kulturális kormányzat 1992-ben alapította azzal a céllal, hogy az állami tulajdonban lévő, a nemzet kultúráját is reprezentáló épített örökség kiemelkedő értékű műemlékeinek és természeti védelem alatt (is) álló kertjeinek, parkjainak kulturális-közcélú hasznosítója legyen. Jelenleg 43 műemlékegyüttesért felelős az ország egész területén, közöttük nemzeti és történelmi emlékhelyek (Somogyvár, Fertőd) és a világi építészet reprezentánsai (várak, paloták, kastélyok) éppúgy megtalálhatók, mint szakrális emlékek (remeteségi együttes, kápolnák, templomromok), vagy a török hódoltság korának jeles épületei (minaretek, türbe, dzsámi). Feladata kiterjed a műemlékek állagmegóvására, helyreállítására és értékelvű működtetésére, üzemeltetésére is. Munkáját alapvetően költségvetési támogatásból végzi, de a helyreállítások és turisztikai fejlesztések forrását az utóbbi években döntően sikeres uniós pályázatokkal – jelenleg 14 nyertes projekttel – teremti elő.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a nemzeti intézmények körébe tartozó, sajátos, értékőrző és közgyűjteményi, valamint kulturális és részben oktatási missziót teljesítő szervezet. Küldetésének fő ága a rá bízott kiemelkedő vagy megőrzendő értékű épített, és az ahhoz kapcsolódó tárgyi, szellemi örökséget minél nagyobb közönség számára elérhetővé és élvezhetővé tenni. A hasznosítás tehát az olyan értékőrző, kulturális és részben oktatási közfunkció, amely segíti az adott műemlék, valamint történeti kor megismerését és megértését, képes értékelvű üzenetet továbbítani a mai kor emberének és teret adni napjaink közművelődési programjainak. A Gondnoksághoz tartozó nyitott műemlékeket évente több mint félmillió, zömmel belföldi látogató keresi fel. A szintén éves viszonylatban megrendezésre kerülő 6–8 nagyrendezvény, fesztivál és a 100–120 kisebb kulturális rendezvény vendégszáma 60–70 ezer fő, a kulturális és turisztikai szolgáltatásokat (szálláshelyek, utazásszervezés, stb.) mintegy 40 ezren veszik igénybe. Az intézmény önkénteseinek, pártoló tagjainak a száma meghaladja a 200 főt. Munkája során szoros együttműködéseket alakított ki más tudományos-szakmai intézményekkel, a települési és megyei önkormányzatokkal, a turizmus szervezeteivel, a civil társadalommal és a nemzeti parkokkal is. Az intézmény tagja az UNESCO műemlékvédelmi világszervezetének (ICOMOS: International Council on Monuments and Sites) és a műemléki nemzeti gondnokságok nemzetközi szervezetének (INTO: International National Trusts Organisation), és kapcsolatai élők a hasonló feladatokat ellátó külföldi társintézményekkel is.

További részletek: www.nemzetimuemlek.hu
 

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép