Schloss Esterházy

Grafikus változat

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

KARRIER

Kameraszabályzat

Tájékoztatás rendezvényen készült képek felhasználásáról
Projektek 

Parkoló - térkép

Az ORF Magyarok rádióműsornak adott interjút Egresitsné Firtl Katalin ügyvezető

Vissza a hírekhez

Az ORF Magyarok rádióműsornak adott interjút Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a Rajzfilmünnep kapcsán.

Felvezető - ORF: Idén kilencedik alkalommal rendezik meg az Országos Rajzfilmünnepet, amihez a fertődi Esterházy-kastély is csatlakozott. Mi az esemény lényege?

Egresitsné Firtl Katalin:

A fertődi Esterházy-kastély látnivalóban, élményben és programkínálatban is fontosnak tartja, hogy minden korosztályt megszólítson, hiszen értékekben gazdag hely vagyunk, értékeink különlegesek és számosak.  Örömmel csatlakoztunk a IX. Országos Rajzfilmünnephez, emblematikus rajzfilmek vetítésével és rajzfilm-pályázat meghirdetésével.  

A Rajzfilmünnep hétvégéjén 2022. november 18-19 – és 20-án, péntektől-vasárnapig a 65 éves Pannonia Filmstúdió alkotásai mellett Jankovics Marcell animációs filmes életművének rajzfilmklasszikusait nézhetik meg az érdeklődők a kiskastély különlegesen egyedi környezetében.

A vetítések térítésmentesek lesznek és szabadtéren tekinthetők meg. A célunk az, hogy olyan tartalmas, minőségi kikapcsolódást biztosítunk a családoknak, baráti társaságoknak.
A szlogen: Ünnepeljük együtt a rajzfilmeket!

A filmnézés közösségi élményként élhető meg ezeken az alkalmakon, amelyeknek a fővédnöke Rubovszky Éva, Jankovics Marcell özvegye.

Rangos filmarchívumok, illetve -alkotóműhelyek csatlakoztak az országos eseményhez és jegyzik azt.
A teljesség igénye nélkül: a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs tanszék (MOME Anim), az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének és Budapesti Metropolitan Egyetem Animáció és Média Design Tanszékének alkotóműhelyei.

Több magyar animációs filmstúdió között a Kecskemétfilm mellett a KGB Stúdió, a KEDD Animációs Filmstúdió is részt vesz a fesztiválon.

 

ORF:Konkrétan milyen művek lesznek műsoron?

Egresitsné Firtl Katalin:

A legjobb magyar alkotásokból válogatott meséket és animációs filmeket vetítünk mindhárom napon 17 órai kezdettel.

November 18-án Jankovics Marcell: János vitéz filmjét, november 19-én a Telhetetlen méhecske, továbbá Borka és a varázsruha filmeket vetítjük le.
A rajzfilmünnep záróakkordjaként november 20-án, vasárnap a modernkori animációs remekművek egyikeként az Oscar-díjra jelölt Maestro kerül műsorra.

A műsorra tűzött mesék, animációk ugyanazt a minőséget értékeket, gondolatokat közvetítik, mint, amit az eszterházai örökség is: a magyar szellemi gazdagság elemeiként megismerésre méltó alapművek, amely által többé válik a világ. Nagy szükség van erre.

ORF:Kísérőprogram is tartozik az eseményhez?

Egresitsné Firtl Katalin:

A kastély egy rajzpályázatot hirdetett „kedvenc népmesehősöm” témában. A gyerekek három kategóriában (3-6, 7-10, 11-14 éves) küldhették be az alkotásaikat a kedvenc népmese hőseikről, kedvenc népmeséikről.

A rajzpályázat különlegessége, hogy nem csak egy szakmai zsűri fog dönteni a nyertesekről, hanem a közösségi oldalunkon közönségszavazást, like-vadászatot indítottunk. Korosztályonként a legtöbb ‘like’-ot összegyűjtő rajz alkotója ajándékcsomagot kap. A szakmai zsűri és a közönségszavazat eredménye november 15-én lesz olvasható a IX. Országos Rajzfilmünnep, valamint a kastély facebook-oldalán és honlapján.

Különlegesen szép és értékes rajzok érkeztek, érdemes végignézni az összest! Szavazzanak minél többen, hogy a legötletesebb, a legkifejezőbb rajz a lehessen a nyertes. Talán pályázóink között van már a magyar rajzfilmkészítés újabb zsenije!