Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Családtörténeti kiállítás nyílt Eszterházán

Családtörténeti kiállítás
Miniatúrák és grafikák az Esterházy-kastélymúzeum gyűjteményéből

A fertődi Esterházy-kastély célja és küldetése az Esterházy-örökség értékeinek közkinccsé tétele. A „Ritkán látott arcok – Miniatúrák és grafikák az Esterházy-kastélymúzeum gyűjteményéből” kiállításon az Esterházy-kastély eddig be nem mutatott műtárgyai és kordokumentumok láthatók – monda el Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A fertőd-eszterházai Esterházy-kastélymúzeum „Ritkán látott arcok – Miniatúrák és grafikák az Esterházy-kastélymúzeum gyűjteményéből” című új, időszaki kiállítása a miniatúrafestészet, a szabadkézi rajz és sokszorosított grafika, a numizmatika, valamint az üvegművesség segítségével hozza közel a látogatókhoz az Esterházy család tagjait az elmúlt mintegy négy évszázadból. A kiállítás különlegessége, hogy nem csupán a fertőd-eszterházai kastélyt építtető hercegi ág, hanem a família többi ága, a tágabb rokonság is megjelenik a kiállított anyagban.

A hercegi ágból láthatók olyan híres személyiségek portréi, mint Esterházy Pál nádor; az első herceg arcképe 1681-ből, vagy a fertőd-eszterházai kastélyegyüttest építtető Esterházy „Pompakedvelő” vagy „Fényes” Miklós herceg által veretett ezüst féltallér hátoldalán a herceg arcképe.

A család ifjabb fraknói vagy grófi ágának tatai alágából miniatúrákon több személy is képviselteti magát, úgymint a jeles művészetpártoló mecénás, Esterházy Miklós gróf, kamarás és francia származású menyasszonya. Az ifjabb fraknói vagy grófi ág másik, pápai alágát többek között Esterházy Ferenc udvari kancellár pasztell portréja képviseli.

Mindemellett másolatban megjelennek olyan arcképek is, akik a hercegi ágat megalapító Pál nádor testvéreit, például Esterházy Lászlót, vagy Pál nádor gyermekeit, Esterházy Mihályt és Józsefet ábrázolják.

A kamarakiállítás betekintést nyújt abba, hogy a több ágra bomló Esterházy család – az ország egyik legjelentősebb főnemesi famíliája – az évszázadok során mennyire kiterjedtté és szerteágazóvá vált.

A különleges, eddig a nagyközönség számára be nem mutatott anyag a fertődi Esterházy-kastély nyugati kastélyszárnyának Esterházy-képtárából nyílik; megtekinthető a képtár részeként, annak nyitvatartási idejében péntektől-vasárnapig 9.00-18.00 óra között.

 

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

KARRIER

Kameraszabályzat

Tájékoztatás rendezvényen készült képek felhasználásáról
Projektek 

Parkoló - térkép