Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Cziráky Margit hercegné, akiért Margit-napon a süttöri harang szólt

Rózsakerti kisfilmet vetített Cziráky Margit hercegné tiszteletének adózva a fertődi Esterházy-kastély Margit-nap alkalmával a kastély homlokzatára.

Margit hercegné és férje Esterházy IV. Miklós herceg boldog házasságából öt gyermek született.

A házaspár munkálkodásának eredményeként a 19. század fordulóján érte meg Eszterháza (Fertőd) második fénykorát, amelynek felújítására a fiatalasszony teljes hozománya ráment. A környéken ma is legendák keringenek szépségéről, kedvességéről, életszeretetéről és jóságáról, amellyel az elesetteket támogatta.

Cziráky Margit hercegné az ötödik gyermeke születését követő második héten, harminchat évesen meghalt. Végakaratához híven Eszterházán helyezték örök nyugalomra. Sírját kívánsága szerint egyszerű fehér kereszt jelzi „Credo” felirattal és rózsalugas veszi körül.

Gyermekei neveléséről való hitvallása minden szülő és pedagógus számára példaképül szolgálhat. Ahogy maga mondta „jó katolikus, önzetlen, hasznos magyar embereket” kíván nevelni, „kik hazájuknak hasznára válhatnak”

Rövid élete elég volt ahhoz, hogy az emberek száztíz év elmúltával is szeretettel adózzanak az emlékének, és mind a mai napig Margit napon a fertőd-süttöri templomban érte szóljon a harang.

Ma újra teljes pompáját mutatja a rózsakert, amelynek megálmodója volt, és amelyet annyira szeretett.  Margit napján a rózsakerti és az Esterházy-kastély homlokzatára vetített rózsák is érte nyíltak.

(A filmet a Soproni Kommunikációs Központ Kft. Sopron TV - sopronmedia.hu készítette).

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő-vasárnap 9.00-18.00 
pénztár nyitvatartás: 8.45-16.55 
Kastélytúra - csak vezetéssel!

KARRIER

Kameraszabályzat

Tájékoztatás rendezvényen készült képek felhasználásáról
Projektek 

Parkoló - térkép