Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Cziráky Margitra emlékeznek a hercegné születésnapján

147 évvel ezelőtt, 1874. augusztus 11-én született Cziráky Margit, Esterházy IV. Miklós herceg felesége, aki férjével a 19. és 20. század fordulóján újból életre keltette a fertődi Esterházy-kastélyt. A hercegnére az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. a fertődi Esterházy-kastély közösségi oldalán közzétett bejegyzésben emlékezik.

A bejegyzésben olvasható: gróf Cziráky Antal és gróf Esterházy Alice leánya 1898-ban ment hozzá a herceghez 24 éves korában. A házaspár a 19-20. század fordulóján a kastély épületét műszakilag modernizálja, a kertet pedig bővíti. Célkitűzéseik tökéletesen beilleszthetők a korszak társadalmi elitjének tevékenységébe, amely nem más, mint a kulturális reprezentáció erősítése: a hercegi pár Eszterházán megvalósított fejlesztései a magyar kultúra európaiságát hivatottak képviselni. Ezt támasztja alá többek között, hogy Cziráky Margit a frissen berendezett enteriőröket Franciaországból rendelt tapétákkal képzelte el, a ma nevét viselő rózsakertet pedig a Monarchia legismertebb kertésze, Anton Umlauf segítségével tervezik meg.

Mintha csak Cziráky Margit emléke előtt tisztelegne, augusztusban ismét virágba borul a fertődi Esterházy-kastély rózsakertje.

Felvételen: Cziráky Margit hercegné; Forrás: Esterházy-kastély Fotótár

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép