Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Egy tiszti asztal gasztronómiai gyönyörei - Haydn étkezései 1.

Egy fiatal korában évekig nélkülözésben élő, szegény, zsellérsorból származó közép-európaival az 1700-as évek derekán ritkán esett meg, hogy exkluzív alkoholos italokról, a puncsról vagy a noyanról értekezik, és nem tudja eldönteni, hogy a csokoládét vagy a marcipánt szereti-e jobban. Pedig Joseph Haydn „karrierje”, sikertörténete példázza, hogy ilyen nem csak a 21. században eshet meg.
A korábban nemegyszer az éhezés szélén tengődő fiatal zeneszerzőnek „megváltást” hozott a hercegi szerződés, amely szerint „az uradalomnál … a tiszti asztalnál étkezik, vagy napi fél forint kosztpénzt kap”, valamint javadalma egy részét természetben (egyszerű alapélelmiszerekben, faggyúban, stb.) kapta.
 
Eszterházának volt az „Illy nagy épülethez mértéklett konyhája" – amint azt 1781-ben Sarródi Dallos Márton versében megírta. A kastély úgynevezett keleti patkószárnyában, a földszinten alakították ki a kilenc helységből álló konyhát és cukrászatot, amelyben a herceg több francia szakácsot és cukrászt is foglalkoztatott egy olyan időszakban, amikor a kifejezetten puritán bécsi udvar előírásokban korlátozta még a felszolgált ételek nyersanyagtartalmát is. Haydn itt, a tiszti asztalnál – hacsak részlegesen is – vélhetően részesült gasztronómiai örömökben. Bár az 1790-ben egy bécsi barátjának írt levelében panaszkodik, hogy cipőtalpszerű rostélyost kapott meg vén ürüt sárgarépával, vagy salátaként zöldség-„kotyvalékot”. Kis öniróniával meg is jegyzi: „bocsásson meg egy embernek, akit a bécsiek túlontúl elkényeztettek”.
 
A kastélyról készült alaprajzon, a díszkaputól balra eső egyszintes szárnyban az alábbi helységek voltak.
Nro 53-61. Die Fürstliche Kuche, und kuchenzimmer – hercegi konyha
Nro. 62. Speisezimmer für die Offiziers – a tisztek étkezője
Nro. 62-64. Die Zuckerbäckeren – cukrászat
Ezek alapján Haydn elsődlegesen a 62-es szoba gyakori vendége volt.
 
Felvétel: A kastély keleti patkószárnya a konyhával és a cukrászattal. Beschreibung des hochfürstlichen Schloßes Esterház im Königreiche Ungern, Anton Löwe, Pressburg, 1784, T. 2. részlet. EKKF N Kft. Iparművészeti gyűjtemény, ltsz. 2020.22.1

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép