Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Emlékhelyek Napja Eszterházán –A Kína-divat rejtélyes, vonzó barokk-világa

Minden várakozást felülmúló érdeklődés kísérte a hétvégi Emlékhelyek Napját a fertődi Esterházy-kastélyban. A más alkalmakkor nem látogatható termekben a barokk miliőben megjelenő kínai motívumokat mutatta be Horváth György gyűjteménykezelő.

A keleti művészet nem egyszerűen csak felkeltette a 18. századi Európa érdeklődését, hanem valósággal lenyűgözte azt. Az akkori Kína-divat, a „chinoiserie” a barokk és rokokó művészet meghatározó elemévé vált a kontinensen, s ez így volt Magyarországon is. Ezt a divatot a kínaizáló formaelemekben és díszítésben a leggazdagabb formákban az eszterházai kastély is őrzi. A parkban emelt kínai pavilon, a hercegi lakosztályok falképei, a bútorok és dísztárgyak mellett az egzotikus távolkeleti művészet a kínai lakkszobában csúcsosodott ki.

A vezetett túrák során az érdeklődők bejárták a volt hercegi lakosztály termeit, betekinthettek a restaurátori kutatások rejtelmeibe, felfedezhették azt, amiként a fehérre meszelt fal értékes titkai a feltárások nyomán megmutatkoznak, és megnézhették a felfedezett mintákat.Ez utóbbiról egy képes bemutató során az Esterházy-kastélymúzeum műtárgyaihoz kapcsolódó további analógiákkal, és makrofotókkal együtt láthattak élményszerűvé részleteket, olyanokat, amelyek egy hagyományos kiállítási enteriőrben egyébként nem láthatók.

Az Eszterháza Központ nagycenki örökséghelyszínén, a Széchenyi-kastélyban és a Hársfasoron szintén nagy érdeklődés mellett zajlott, szakmai vezetés és előadások várták az érdeklődőket.

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép