Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Eszterháza Meets Jazz - Őszi koncertek

2018. október 13–26., fertődi Esterházy-kastély, Marionettszínház

„A zeneművészet határtalan.
Ami a zenében még történhetik,
sokkal nagyobb és több annál,
mint ami eddig történt…” (J. Haydn)

Egresitsné Firtl Katalin az Eszterháza Kulturális, Kutató-és Fesztiválközpont ügyvezetője és Rácz Márton művészeti vezető közösen jelentették be az Eszterháza Meets Jazz őszi koncertsorozatot a 2018. szeptember 26-i sajtótájékoztatón.

Kevés klasszikus zeneszerző előzte meg darabjaival saját korát és látta – e kor korlátait felismerve – a jövőt, amelynek beteljesítéséhez a fentiek leírásakor, 74 évesen már erőtlennek érezte magát. Majd három évtizeden keresztül a „magyar Verszália” falai közt csendült fel először műveinek jelentős része, darabjai innen indultak meghódítani az akkori zenei világot.

De hogyan is alkotta hallhatatlan műveit? Egyik késői életrajzírója, G. A. Griesinger az alábbi szavait jegyezte föl 1806-ban: „Leültem (a zongorához), és fantáziálni kezdtem a szerint, hogy a hangulatom szomorú, vagy vidám, komoly, vagy játékos volt-e. … Ha egyszer birtokba vettem egy (zenei) gondolatot, minden törekvésem arra irányult, hogy a művészet szabályai szerint továbbfejlesszem és ébren tartsam.

Mint szintén egy másik korabeli forrásból tudjuk, a hetven év feletti mester napirendjében még ekkor is szigorúan be volt táblázva délelőtt 2 óra „fantáziálás”. J. Haydn gazdag életműve maga is kipróbálta kora összes zenei irányzatát, együtt kamarázott kortársaival (és nem csak Mozarttal), valamint műveibe beépítette kora összes „komoly” és „könnyűzenei” stílusát.Az zeneszerzők egyszerre előadók is voltak, így tudtak igazán élő kapcsolatot ápolni a zenével. Mostani meghívottjaink felidézik azt a kort, mikor az improvizáció még a klasszikus zene szerves része volt.

Gondoljunk bele, micsoda pompás zenei élményt nyújtana, ha múlt és jelen zenészei együtt örvendeztetnének meg minket játékukkal! Biztosra vehetjük, hogy ha nem lenne két évszázad Haydn-kora és a jazz között, a mester maga is örömmel „jam”-melne egyet Eszterházán.

Az Eszterháza Meets Jazz őszi koncertjei ezúttal is azt az igazán egyedi és különlegesen izgalmas zenei élményt kínálják a közönségnek, amelyet a klasszikus művek és a jazz találkozása hív életre az akár több évszázadnyi időtávot átívelő inspiráció mai, újragondolt remekműveiben, méltán világszínvonalú interpretációiban.

A koncertekről bővebben itt olvashat: Eszterháza Meets Jazz - Őszi koncertek

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép