Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Eszterháza „mulatóerdeje” megújul

Kétszázötvenmillió forintos beruházással, százhetvenhat hektár területet érintően új projekt indul az Esterházy-kastély és környezete rehabilitációjában – jelentette be a nyitóprogramon Orbán Tibor, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója, Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának (MNG) igazgatója és Kocsis Ferenc fertődi polgármester.

A kastélytól délre elterülő Lés-erdő a 18. században vált a kastélypark részévé, ún. mulatóerdővé (Lustwald). Nevét az Esterházy „Fényes” Miklós korabeli mulatságokról kapta, amik a szökőkutakkal, mitológiai istenekről elnevezett mulatóházakkal tarkított erdőben zajlottak, sokszor akár több napon keresztül - ismertette Varga Kálmán október 1-jén.

Az egykori kastélypark a magyar állam tulajdona, amelynek része a Lés-erdő, illetve a kastély déli homlokzatához tartozó parter is. Előbbi az erdőgazdaság, míg utóbbi az MNG kezelésében áll, az ezeket kettészelő sétány (allé) pedig önkormányzati tulajdon. Az érintettek konzorciuma révén újulhat meg a kastély környezete. Zumbok Ferenc kormánybiztos közölte, a kormányzat kiemelt fontosságúnak tekinti a kastély és Fertőd fejlesztését s a harmadik ütem támogatási szerződésének megkötése is küszöbön áll.
 
A megvalósításhoz jövő év január elején fognak hozzá, amikor is elvégzik az évtizedeken át elhanyagolt fasorok szakszerű pótlását, helyenkénti újraültetését. Az időközben benőtt nyiladékokat is helyreállítják és a már meglévő fasorok ismét barokk formát kapnak. A "mulatóerdő" történetével a hercegi időkből származó erdészházban ismerkedhetnek majd meg a látogatók.

Látogatói információk

NYÁRI NYITVA TARTÁS
2017. május 1 - 2017. október 1.
MINDEN NAP 10:00 - 18:00
(pénztár nyitva tartása: 9:45-16:45)

 

Kedves Vendégeink!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy kastélyunk megújul. Az érvényben lévő jegyárak és látogatói útvonalak 2017. június 25-től a
L
átogatói menüpont alatt érhetőek el!