Schloss Esterházy

Grafikus változat

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30
Kastélytúra - csak vezetéssel!

KARRIER

Kameraszabályzat

Tájékoztatás rendezvényen készült képek felhasználásáról
Projektek 

Parkoló - térkép

Eszterháza szimfóniái – XXI. rész

Vissza a hírekhez
Esterházy-kastély, Apollo-terem
2019. augusztus 2-3-4

Hatásában és maradandóságában egyaránt egyedi élmény a közönségnek, de a fellépő művészekre is különleges ihlető erővel hat, amikor Haydn-mű hangzik el a mester alkotásaiból annak leghitelesebb barokk-rokokó eszterházai helyszínén – mondta el Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont ügyvezetője annak kapcsán, hogy 2019. augusztus 2-4. között az Esterházy-kastély Apollo-termében csendülnek fel immár 21. alkalommal Eszterháza szimfóniái.

Vashegyi György és az Orfeo Zenekar 1998 és 2009 között nagy jelentőségű Haydn-ciklust vitt végig Fertőd-Eszterházán, melynek keretében Haydn óta első ízben adta elő a mester valamennyi London előtt született szimfóniáját keletkezésük helyén, korabeli hangszereken és a korabeli előadói létszámnak megfelelő együttessel. Ugyanebben az időszakban a Purcell Kórussal együtt megszólaltatták Haydn összes miséjét és német nyelvű oratóriumát is. Mindennek folytatásaként ajánljuk a Kastélykoncertek 2019 augusztusi hangversenyeit közönségünknek – tette hozzá Egresitsné Firtl Katalin.

Nemhiába írta 1788 áprilisában a párizsi Mercure de France: „Haydn szimfóniái mindig biztos hatásra számíthatnak…” – idézte Rácz Márton zenei vezető a korabeli méltatást. “… Minden hangversenyen előadtak egy Haydn-szimfóniát. Napról napra jobban érezhető és ennek következtében egyre nagyobb csodálatra méltó ennek a hatalmas lángésznek minden alkotása, amint az valamennyi remekművében megnyilatkozik: miként fejleszti egyetlen témából oly gazdag és változatos kidolgozásait…”- olvasható a már idézett lap hasábjain.

Az Eszterháza szimfóniái XXI. rész koncertjeire a www.jegymester.hu weboldalon, vagy a fertődi Esterházy-kastély recepcióján 2019. július 18-ig elővételi kedvezménnyel lehet jegyekhez jutni.