Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Eszterháza tündérvilága gyermekrajzokon

Eredményhirdetéshez érkezett az „Udvari festő voltam…” című online rajzpályázat, amelyet idén Cziráky Margit hercegné tiszteletére hívott életre az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. A pályázatra 59 alkotás érkezett a térségből - a művek olyan jól sikerültek, hogy a szervezők mindegyiket arany minősítéssel jutalmazták!

Vígan csevegő, pompás ruhát viselő hölgyek és elegáns urak töltik meg élettel a pályázatra benyújtott rajzokon a fertődi Esterházy-kastély tereit. A kastélyegyüttes második fénykorát, a kastélyépületet, a díszes kastélytermeket, a rózsakertet, a franciaparkot, a díszudvart is megidézik a gyermekrajzok.

A műveket értékelő zsűri munkája tehát nagyon nehéz volt. Figyelembe kellett venniük az alkotások gondolati tartalmát, a kidolgozottság minőségét, a kompozíciók egyediségét és harmóniáját, illetve a korcsoportokat is - ugyanis 6-tól 16 éves korig képviseltették magukat a pályázók. A zsűri egyetértett abban: a rajzok sokoldalúak és kreatívak, a részletek kidolgozottak és dekoratívak.

Így, a Cziráky Margit hercegné tiszteletére beérkezett valamennyi alkotást arany minősítéssel díjazták. Valamennyi "udvari festő"-t – az online múzeumpedagógiai program lezárásaként - családos, barokk ruhás kastélylátogatásra várják. A programra augusztus 28-29-30-án 15.00 órától, előzetes regisztrációt követően kerül sor. Bejelentkezés és regisztráció a rajzpalyazat@eszterhaza.hu e-mail címen lehetséges 2020. augusztus 24-én délig. 

A beérkezett alkotásokból kiállítást is rendeznek a fertődi Esterházy-kastélyban szeptember folyamán. A pontos időpontról az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. Facebook-oldalán tájékoztatják az alkotókat. A legtöbb lájkot kapott rajzok különdíjait a kiállítás megnyitón adják át az oklevelekkel együtt.
A pályázat rajzai megtekinthetők a fertődi Esterházy-kastély facebook oldalán.

***

Cziráky Margit grófnő IV. Miklós herceg felesége volt. Ő ébresztette fel hosszú csipkerózsika álmából a fertődi Esterházy-kastélyt. A grófnő nevéhez fűződik az az 1902-ben elindított parkhelyreállítás is, amelynek során kialakíttatta a rózsakertet. A rózsakertet azonban 2015-ben kerttörténeti tudományos dokumentációk alapján helyreállították. Így manapság már – rózsavirágzás idején -  közel 8000 rózsatő látványát élvezhetik a kertbe látogatók.

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép