Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Felszabadul a kastély nyugati szárnya

Több ütemben zajlik Nyugat-Magyarország ékköve, a fertődi Esterházy-kastély felújítása. Az „Új Széchenyi–terv” keretében folyó munkálatok mellett a kormány és a kulturális vezetés támogatása nyilvánult meg abban is, hogy döntés született a kastély nyugati szárnyát elfoglaló középiskola kiköltöztetéséről. Az egykori hercegi kertészet vezetőjének, Porpáczy Aladárnak nevét viselő intézmény ez év végéig foglalja el új helyét és 2013 január elején adja át a felszabadult termeket a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának.

Az iskola új helyre költöztetését Zumbok Ferenc, a kastéllyal kapcsolatos állami feladatokat koordináló kormánybiztos kezdeményezte annak érekében, hogy a műemlékegyüttes rehabilitációja kiteljesedjék. – Nem gondoltam volna, hogy még a mi életünkben sor kerülhet a kastély nyugati traktusainak és az iskola által tornateremként használt egykori képtárának átvételére. – mondja Varga Kálmán, a Nemzeti Gondnokság igazgatója, aki szerint ezzel lépéssel sikerült elérni, hogy a főépület hamarosan és egészében az értékőrző kultúrát és a turizmust szolgálja. A kastély emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, de a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények (például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény), s emellett néhány inasszoba is. A szárnyhoz nyugat felől kapcsolt hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, melyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett.

A Nemzeti Gondnokság vezetője úgy látja, hogy az iskola kiköltözését követően az első feladat a traktusok megkutatása. Ennek kiindulópontját a gondnoksági szakemberek által korábban összeállított „Értékleltár” adja, amely minden megmaradt eredeti elemet (burkolatok, nyílászárók, falképtöredékek, architekúra–részletek, stb.) rögzített. Sok rejtett érték bukkanhat még elő, hiszen a korabeli leírások szerint igényes, reprezentatív terek sorakoztak ebben a szárnyban is. A helyreállítás persze még a jövő, de talán nem a távoli jövő zenéje: Varga Kálmán szerint ennek esélyét az uniós források 2014-től induló új pályázati ciklusa teremti meg. S hogy mi mindennek adhat helyet majd ez a szárny, a kérdésre a Nemzeti Gondnokság tervei adnak választ. A teremsorok kiválóan alkalmasak például nagyszabású, nemzetközi kitekintésű időszaki kiállítások rendezésére, s ide kerülhet az Esterházy–kincstár (öltözetek, fegyverek, dísztárgyak, éremgyűjtemény, stb.) kollekciója is. A képtár újra képtár lehet, különleges kiállítássorozat keretében mutatva be az Esterházyak hazai és külföldi gyűjteményekben őrzött műremekeit. Amíg azonban mindez megvalósul, az átvett szárny egy részét ún. „Sétáló kiállításokkal” már 2013 tavaszán megnyitják a látogatók előtt. Egyes termeken túl megtekinthető lesz itt az Eszterháza jövőjét bemutató kiállítás és kialakítanak egy sok érdekességet bemutató „Látványtárat” is.

 

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép