Schloss Esterházy

Grafikus változat

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép

Folytatódik a felújítás Eszterházán

Vissza a hírekhez
Újabb mérföldkövéhez érkezett a fertődi Esterházy-kastély felújítása: mintegy kétmilliárd forintos európai uniós támogatással folytatódhat a Nyugat-dunántúli régió és egész Magyarország meghatározó kulturális és építészeti örökségének, turisztikai nevezetességének a megújítása.

Az erről szóló támogatási szerződést a közelmúltban írta alá Szőcs Géza kulturális államtitkár jelenlétében a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója, Dr. Varga Kálmán és a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója, Breznovits István Fertőd-Eszterházán.

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága ezekben az években összesen több mint 8 milliárd forint európai uniós támogatást fordít épített örökségünk, műemlék épületeink helyreállítására, és további mintegy 5 milliárd forint értékű fejlesztés vár támogató döntésre. A fejlesztések részeként újul meg többek között az edelényi kastély, a majki volt kamalduli remeteség együttese, a dégi kastélykert és a siroki vár, s e fejlesztési csomag része a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója is.

Magyarország legnagyobb és a Világörökség részét képező barokk kastélyának a felújítása 2009 szeptemberében kezdődött el. Az összesen 1 milliárd 563 millió forintos összköltségű, európai uniós támogatással megvalósuló beruházás részeként idén szeptemberre befejeződik a kastély homlokzatának a felújítása, megújul a lépcsőház, a földszinti nyári hűsölő és a nyári ebédlő, valamint befejeződnek az emeleti két díszterem restaurátori munkálatai is. Szintén a rekonstrukció első ütemének részeként májusra megújul az Esterházy-kastély páratlan díszudvara, valamint hamarosan elkészül a bábszínházi épület új tetőszerkezete is.

A támogatási szerződés aláírását követően, az első ütem befejező munkálataival párhuzamosan indulhatnak el a második ütem munkálatai Fertőd-Eszterházán. A csaknem kétmilliárd forintos fejlesztés részeként restaurálják a hazánkban egyedülálló kulturális értéknek számító kínai lakk-kabinetet, valamint a porcelánkabinetet és a kastély fogadóterét is. Emellett felújítják a kastély melletti gránátosházak homlokzatait, lefedik a kastély főépületének két világítóudvarát, a mozgáskorlátozottak számára liftet építenek, valamint elvégzik a kazánház és a kapcsolódó infrastruktúra korszerűsítését is. Ugyancsak a második ütem részeként befejezik a bábszínház és a narancsház épületének helyreállítását és a télikert szintsüllyesztését is. Mindemellett elvégzik a 8518. számú, Fertőendrédet Sopronnal összekötő út kastély előtti szakaszának eredeti terepszintre süllyesztését, díszburkolását és egy fogadóépületet alakítanak ki rendezvény- és vendéglátó terekkel.

A várhatóan 2013-ig tartó második fejlesztési ütemmel sem ér véget a kastély rekonstrukciója: a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának szakemberei ugyanis már a fejlesztés harmadik ütemét készítik elő. Ha az Új Széchenyi Terv keretében ismét sikerül európai uniós támogatást nyerni a fejlesztésre, akkor mintegy 820 millió forintos beruházással megvalósulhat a kiskastély marionettszínházhoz kapcsolódó tömbjének a rekonstrukciója, valamint a hercegi gyermekek egykori játszóházának a felújítása és nevelési célú hasznosítása is. Így az egymásra épülő fejlesztések eredményeként két-három év múlva egykori barokk pompájához és a világörökségi címéhez méltó állapotban és környezetben várja a látogatókat Joseph Haydn egykori otthona, Magyarország legnagyobb barokk kastélya, Eszterháza.