Schloss Esterházy

Grafikus változat

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép

Folytatódik a fertődi Esterházy-kastély fejlesztése

Vissza a hírekhez
Mintegy 2 milliárd forint forrásból folytatódhat a fertődi Esterházy-kastély fejlesztése. A komplex beruházási programnak köszönhetően a kastély továbbra is Magyarország egyik vezető élményalapú turisztikai attrakciója maradhat. Erről közös online sajtótájékoztatón számolt be Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese, Barcza Attila országgyűlési képviselő és Bognár Zoltán, a település polgármestere.

Barcza Attila kiemelte: a Sopron-Fertő turisztikai térségben Sopron, Nagycenk és Eszterháza révén a kulturális és örökségturizmus az egyik húzótermék. Nagy öröm számára, hogy az ország egyik meghatározó kulturális intézményének fejlesztése újabb mérföldkőhöz érkezett. A mintegy 2 milliárd forintos forrásból megvalósul a keleti gránátos ház felújítása, a lovarda tetőszerkezetének rekonstrukciója, továbbá a nyugati kastélyszárny háromszintes épületrészének a felújítása. A beruházás két éven belül lezárul.

Bognár Zoltán polgármester nagy lépésnek nevezte a város életében ezt a következő fejlesztési ütemet, és hangsúlyozta: a komplex kínálatban hisznek, ennek jegyében számos kerékpárút-fejlesztés megvalósult a térségben az elmúlt években. Zajlik a Fertő-tó körüli útszakasz egyes részeinek helyreállítása, és folyamatban van egy, a biciklis turistákat kiszolgáló létesítmény építése is kerékpárkölcsönzővel, kiszolgáló egységekkel, pihenőhellyel. Céljuk, hogy a város és környékének attrakcióit összekössék, és minden olyan infrastruktúra rendelkezésre álljon, amely javítja az ide látogató turisták élményét.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettes elmondta: példaértékű az a komplexitás, amely mentén a térség a turizmusát fejleszti. A kastély, amely a Covid idején rendkívül kreatív módon online is bejárható, országos, sőt nemzetközi vonzerőt képvisel. A térségben az aktív, sőt a bor- és gasztroturizmushoz is kiválóak az adottságok, így minden adott a sikerhez.

Ugyan a korlátozások az utazásoknak nem kedveznek, de a fejlesztéseknek igen. Fontos az előre tekintés, illetve, hogy az újraindítás pillanatában minél több helyen minél több megújult, európai színvonalú attrakcióval, felkészülten várjuk a turistákat. Ezért nagyon örömteli, hogy Magyarország Kormánya támogatásával a kastély fejlesztése is újabb szakaszba lépett.