Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Idegenvezetők világnapja a fertődi Esterházy-kastélyban 2022.02.21

Élénk szakmai érdeklődés kísérte az idegenvezetők világnapján tartott szakmai tárlatvezetéseket a fertődi Esterházy-kastélyban. Az Esterházy-képtár, a Balló Ede-gyűjtemény festményei, valamint az Esterházy-porcelánkabinet legszebb darabjai a nyugati kastélyszárnyban tekinthető meg.

„Az Esterházy-képtár Magyarország egyedülálló főúri képgalériája. A történelem évszázadai során elpusztult főúri gyűjtemények közül egyedüliként maradt meg. 1870-ben ennek a képtárnak köszönhetően jött létre a Szépművészeti Múzeum. Az Esterházy képgyűjteményt először a Magyar Tudományos Akadémia épületében állították ki 1865. december 12-én. Ennek a különleges gyűjteménynek néhány darabja látható ma Eszterházán.” – mondta el Egresitsné Firtl Katalin az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

„A kastélyban látogatható képtár másik része Balló Ede kópiagyűjteménye. A másolatok az európai képzőművészet kiemelkedő alkotásairól készültek. Elsődleges célja a magyar képzőművészeti nevelés fejlesztése, illetve az európai képzőművészet elérhetővé tétele volt mindazok számára, akiknek nem volt lehetősége az eredeti műalkotásokat megtekinteni. Mind az Esterházy-képtár, mind pedig a Balló Ede gyűjtemény a Szépművészeti Múzeumnak a magyar kultúra szempontjából legértékesebb darabjai közé tartozik- tette hozzá az ügyvezető.

Az Esterházy-kastély másik kiemelt értéket képviselő gyűjteménye a porcelángyűjtemény volt. Ez a távol-keleti, japán és a kínaizáló tárgyak mellett a herendi porcelángyár legszebb darabjait tartalmazta. Ennek a műtárgy-együttesnek a megmaradt darabjait eredeti őrzési helyén, az úgynevezett porcelánkabinetben mutatják be a kastélyban.

Bővebb információ: http://www.eszterhaza.hués a Facebook-on https://www.facebook.com/fertod.esterhazykastely

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő-vasárnap 9.00-18.00 
pénztár nyitvatartás: 8.45-16.55 
Kastélytúra - csak vezetéssel!

KARRIER

Kameraszabályzat

Tájékoztatás rendezvényen készült képek felhasználásáról
Projektek 

Parkoló - térkép