Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Idegenvezetők világnapja: kínaizáló falfestmények Eszterházán

A fertődi Esterházy-kastélyban eddig soha nem látott chinoiserie falfestményeket is láthattak az érdeklődők.

Az idegenvezetők világnapján a kastély felújított, chinoiserie (kínaizáló) festéssel díszített tereit, falfestményeit mutatta be Dr. Tóth Áron művészettörténész.

„A hercegi lakosztály falain kínaizáló falfestések láthatók, amiket azért nevezünk kínaizálónak, mert a 18. században egzotikusnak számító és nagyon keresett kék-fehér kínai porcelánok díszítése, továbbá távol-keleti útleírások illusztrációi, illetve távol-keleti témájú színházi előadások kosztümjei alapján alakították ki őket. Ez a falfestéstípus a 17–18. században Európa-szerte elterjedt, de Eszterházán egyedülállóan nagy mennyiségben maradt fenn.” – mondta el Dr. Tóth Áron, a fertődi Esterházy-kastély művészettörténésze.

A fertődi Esterházy-kastély turisztikai célú fejlesztése (GINOP-7.1.1-15-2016-00027) keretében elvégzett épület-felújítás és restaurálás eredményeként teljes szépségében megjelenő chinoiserie szobák az új állandó kiállítás részeként a nagyközönség számára várhatóan 2023 nyarától lesznek folyamatosan láthatóak.

 

Képösszeállítás az eseményről

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép