Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Kalandra fel! – több ezer gyermek a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága történeti házaiban

Immár 20 fölé emelkedett a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága által elnyert uniós pályázatok száma, miután a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság támogatta az intézmény újabb négy nagyprojektjét. A Gondnokság eddig megnyert projektjeinek összértéke meghaladja a 12 milliárd forintot, így jelenleg a legnagyobb kulturális projektgazdának számít.

Ezeknek a számoknak a tükrében talán eltörpül az a nagyjából 130 millió forint, amelynek az elnyerésére múzeumi programokkal pályáztak és múzeumpedagógiai fejlesztési koncepciókat dolgoztak ki az intézményben a Gondnoksághoz tartozó műemléki helyszínekre. A munkatársak a sikeres pályázatokat mégis valamiféle mérföldkőnek tekintik a Gondnokság munkájában, hiszen ezen a területen korábban inkább csak esetenként egy-egy kezdeményezés, program valósult meg, de rendszerszerűen felépített folyamatok – források híján, kivéve talán Eszterházát – nem alakulhattak ki.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében tavasszal két pályázatra jelentkeztek összesen hat projekttel, ezek közül öt nyert, egy pedig nem volt sikeres.
A nyertes pályázatok a „Múzeumok mindenkinek” program – múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése – TÁMOP-3.2.8.B-12/1 című pályázat keretében összesen több mint 75 és félmillió forint vissza nem térítendő, 100 százalékos uniós támogatásban részesülnek, ezek a következők:

  • "Aranyidők Eszterházán" - múzeumi foglalkozások a fertődi Esterházy-kastélyban
  • "Pecsuj, az oszmán város" – múzeumi foglalkozások a pécsi Jakováli Haszan-dzsámiban
  • "A hűség jutalma" – múzeumi foglalkozások az ozorai Pipo-várkastélyban
  • "Az Edelényi Kastélysziget felfedezése"” – múzeumi foglalkozások a L’Huillier-Coburg-kastélyban

A TÁMOP-3.2.13-12/1, "Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában" című pályázaton 26 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a "Mesélő kastély” című projektterv, amely a fáji Fáy-kastélyban megvalósuló múzeumi foglalkozásokra készült.

Az igazán érdekes és színes tematika lehetőséget nyújt a gyerekeknek a történelemben való szellemi, virtuális kalandozásra éppúgy, mint a műemlékeknek és környezetüknek a felfedezésére.

Az öt helyszínen alig több mint egy év alatt összesen 510 múzeumi foglalkozás zajlik majd, köztük múzeumi órák, napok, szakkörök, nyári táborok, tematikus foglalkozások, speciális igényű gyerekeknek kialakított sorozatok, szabadegyetemek és családi napok. Összesen 37 oktatási intézménnyel kötöttek együttműködési megállapodást, miszerint az öt történeti helyszínen mintegy 6300 gyermek vesz részt a múzeumi foglalkozásokon.

Természetesen ilyen tömegű foglalkozást csak a településeken és a környéken élő szakemberekkel, pedagógusokkal, múzeumpedagógusokkal közösen lehet színvonalasan megvalósítani. Őket már a pályázatok előkészítési munkálataiba, a tematikák kialakításába is bevonták a Gondnokság múzeumpedagógusai.

Az uniós forrásokból kisebb beruházásokra, a foglalkoztató termek berendezésének a fejlesztésére is lesz mód, és a megvalósítás során múzeumi kiadványok, demonstrációs eszközök, interaktív tartalmak is gazdagítják majd a bemutatóhelyek, kastélymúzeumok kínálatát.

Igaz, az adminisztrációs kötelezettségek és a szervezési feladatok nagy erőfeszítést követelnek majd az intézmény munkatársaitól, de mint elmondták, a helyiekkel együtt nagy lelkesedéssel vágnak a munkába, igazi nagy kalandnak, és a szervezeti tanulás kiváló terepének tekintik a projektek megvalósítását. Abban is bizakodnak, hogy az intézmény közeli beolvasztása egy létrehozandó új intézménybe – amely, mint a sajtóból tudható, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ nevet viseli majd -, nem nehezíti meg az együttműködő iskolák tanrendrendjébe már órarendszerűen beépített múzeumi foglalkozások megvalósítását, és az amúgy is nagyon bonyolult adminisztrációt. 

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép