Schloss Esterházy

Grafikus változat

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép

Látványos fotókon a fertődi Esterházy-kastély évszázadai

Vissza a hírekhez
Párba állított, korabeli, archív és a jelenben készült fotókon válik szemléletessé a fertődi Esterházy-kastély évszázadok alatti átváltozása. Történelmi képösszeállítást tett közzé a fertődi Esterházy-kastély arról, amiként a fényűzés, a művészetek, kultúra, a hercegi pompa helyszínét a történelem viharai is megtépázták, és a ma látható, újabb fénykorába lépett, folyamatosan fejlődő, szépülő eszterházai örökséghelyszínről.

A déli homlokzatot megörökítő archív felvétel 1895-1899 között készült. Cziráky Margit hercegné férjével, Esterházy IV. Miklóssal ekkor költözött be a Csipkerózsika-álmot alvó épületbe. A kastélyt, és annak parkját felújíttatták, megteremtve ezzel a „magyar Versailles” második fénykorát.

A déli homlokzatot ábrázoló archív fotó készítésekor 1935-öt írtak. A második fénykort ugyan lezárta Cziráky Margit hercegné halála, azonban a fertődi Esterházy-kastély egészen 1945-ig lakott volt.

A II. világháború után a kastély berendezését széthordták, falai között mezőgazdasági kutatóintézet működött, helyiségeit irodáknak, raktárnak, géptároló-színnek használták. Az archív felvétel 1947 és 1957 között készülhetett, amikor terménytárolásra használták a fertődi Esterházy-kastély dísztermét. Napjainkra a kastély középrészének díszterei – páratlan művészettörténeti értékek helyszíneiként – visszanyerték eredeti pompájukat, állandó és időszaki kiállítások, a Haydn-szellemiség leghitelesebb helyszínén rangos fellépőkkel zenei események sora várja az érdeklődőket, miközben a felújítás folytatódik.

Az archív felvétel a díszudvar 1952-es állapotát mutatja – a másik pedig 2020-ban, az ünnepi díszkivilágításban örökíti meg a kastélyt. Az 1950-es évek második felére eltűntek a traktorok és a gabonás zsákok a kastély termeiből és elkezdődött az a munka, amelynek eredményeként – Joseph Haydn halálának 150. évfordulójára – 1959-ben múzeum nyílt az épületben.

A kastélyterek online is megtekinthetők az örökséghelyszín weboldalain: www.facebook.com/fertod.esterhazykastely és www.eszterhaza.hu, ahol online tárlatvezetés is várja az érdeklődőket.

 

Felvételek forrásai:
1. montazs” archív felvétele: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei
2. montazs” archív felvétele: Fortepan / Fortepan
3. montazs” archív felvétele: Esterházy-kastély Fotótár, digitális archívum
4. montazs” archív felvétele: Fortepan / Fortepan