Schloss Esterházy

Grafikus változat

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép

Lezárult a TIOP-pályázat Eszterházán

Vissza a hírekhez
Az ország egyik legnagyobb örökség-turisztikai fejlesztése folyik az Esterházy–kastélyban, európai uniós támogatással. Három ütemben, több mint 4 milliárd forint EU-támogatással valósulhat meg a kastély és környezetének teljes rekonstrukciója. A nagyszabású megújulást követnie kell a kulturális hasznosítás újra gondolásának, a közművelődési és múzeumpedagógiai tevékenységek megújulásának és kiszélesítésének.

Az „ESZTERHÁZI TÜNDÉRKERT” nevet viselő projekt célja az Esterházy-kastély korszerű gyermekmúzeumának és múzeumpedagógiai műhelykomplexumának kialakítása volt. Az Eszterházi Tündérkert az Esterházy-kastély bal oldali patkószárnyában kialakított gyermek-foglalkoztató, az új generációk kulturális nevelésére, régi korok műalkotásainak megismertetésére és megszerettetésére létrehozott kreatív műhely, mely három témakörben, három teremben került kialakításra:

1. Barokk konyha (vizes foglalkoztató)
Barokk konyhaként berendezett terem (51 nm), eredetileg a kastély konyhája volt. A terem megfelelő környezetet biztosít agyagozáshoz, gipsz-, viasz- és pecsétöntéshez, festéshez, kollázs készítéshez, természetes anyagok kreatív felhasználásához. Ezen kívül a konyha lehetőséget nyújt famunkákhoz, tűzzománchoz, különféle mesterségek gyakorlásához, valamint textilmunkák, jelmezek, kiegészítők készítéséhez.

2. Kínai kézműves műhely
Az eszterházai távolkeleti hagyományokra épülő műhely (51 nm), amelyben a kínai kultúra megismerésére és a távolkeleti kézművesség egyes elemeinek az elsajátítására nyílik lehetőség. A terem berendezése keleti pagoda hangulatát idézi. A felszerelés igényes és eredeti kínai darabokból áll (tároló szekrény, tartók, dobozok, szervizek, kerámia akvárium stb.).

3. Játszóház
A nagyméretű, 75 nm alapterületű terem fő funkciója jellemzően a legfiatalabb korosztályok „játszva tanulásának” elősegítése. Belsőépítészeti kialakításának domináns eleme a kastély „megmászható” léptékben megépített makettje – benne tündérkuckóval –, valamint a baldachinos hercegi trónus.

A program az óvodás, az általános iskolás és a középiskolás korosztályhoz tartozó gyermekek művészeti, történelmi ismereteit és kreativitását fejlesztő foglalkozások számára nyújt oktató- és játszóteret, hogy lokálpatrióta, a hagyományokat tisztelő és értő generációkat neveljen.

Az „Eszterházi Tündérkert” gyermekfoglalkoztató műhely remek lehetőséget nyújt a kastélynak a helyi oktatási és kulturális intézményekkel való együttműködésre.