Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Március elsejével létrejön az Eszterháza Központ

Az Eszterháza Központ márciusi indulásáról és az ezzel kapcsolatos eddigi kormányzati döntésekről tartott sajtótájékoztatót február 19-én, Fertődön, az Esterházy-kastélyban L. Simon László, a Budai Várnegyed, a Fertődi Esterházy-kastély és a Kúria megújításáért felelős kormánybiztos. Az eseményen részt vett Cselovszki Zoltán, a Forster Központ elnöke és Firtl Mátyás, a térség országgyűlési képviselője is.

A fertődi Esterházy-kastély 2014. február 28-ig a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központhoz (Forster Központ) tartozik, amely az elmúlt években több európai uniós pályázat és kormányzati forrás segítségével is igyekezett az egyedülálló épületegyüttest megújítani és fejleszteni. A Forster Központból kiváló új intézmény létrehozásával a kormánynak az a célja, hogy a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes a közép-európai régió, Európa, illetve a világ egyik kulturális-szellemi központjává váljon, és mint ilyen, Magyarország meghatározó kulturális-turisztikai helyszíne legyen a jövőben. Az Eszterháza Központ a fertődi Esterházy-kastéllyal kapcsolatos feladatok és jogviszonyok tekintetében a Forster Központ jogutódjaként működik majd.

A kormány 2014. január 22-ei döntése értelmében az Eszterháza Kulturális, Kutató és Fesztiválközpont (Eszterháza Központ) egyrészt múzeumi szakmai besorolású közgyűjteményként – Esterházy-kastélymúzeum –, illetve mint a Joseph Haydn életművét kutató és bemutató Haydn Kutatóközpont működik 2014. március 1-től. Az Eszterháza Központ létrehozásának egyik fontos célja, hogy az Eszterházy család fraknói hercegi ágának műtárgyai, illetve a Joseph Haydnhoz kapcsolódó tárgyak és kutatási anyagok befogadására, közzétételére és bemutatására alkalmas új múzeum és kutatóközpont jöjjön létre. Az új intézmény további célja, hogy a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes, mint Magyarország egyik kulcsfontosságú kulturális és turisztikai helyszíne, hozzájáruljon a fertődi összművészeti szintér megteremtéséhez, illetve a nemzetközi zenekultúra és műveltség egyik központja és találkozóhelye legyen.

A huszonkétezer négyzetméternyi épületegyüttesben március 1-jétől működő múzeum és zenei központ indulásához szükséges további döntéseket február 11-én hozta meg a kormány. Ezek alapot teremtenek ahhoz, hogy az Eszterháza Központ indulásához nélkülözhetetlen egyszeri beszerzésekre, a 2014. évi üzemeltetési és fenntartási feladatokra, valamint a majdan ide kerülő műtárgyak elhelyezést biztosító egyedi feltételek megteremtésére elegendő pénzügyi forrás álljon a rendelkezésre. Ennek összege várhatóan jóval több lesz, mint amennyi jelenleg az épületegyüttes működtetésére jut. A kormány döntött arról is, hogy a Forster Központ állományából az Eszterháza Központhoz átkerülő dolgozói létszámon túl jelentős állománybővítés is lesz Fertődön 2014-ben és 2015-ben.

Az Eszterháza Központnak elsődleges feladata március elseje után az ingatlanok kulturális alapú és értékelvű megóvása, fejlesztése, hasznosítása és üzemeltetése, valamint szakmai adattárak és gyűjtemények, nyilvánosan hozzáférhető kutatószolgálat működtetésének kialakítása, a kulturális javak tudományos értékvizsgálat alapján történő felkutatása és dokumentálása. Elvárás továbbá tudományos gyűjteményeinek gyarapítása, a rá bízott állomány védelme és hozzáférhetővé tétele, valamint művészeti programok, előadások, rendezvények, fesztiválok, képzések szervezése és bonyolítása.

A sajtótájékoztatón készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

 

Zavartalanul folytatódik a fertődi Esterházy-kastély megújulása

Fertőd–Eszterházán, az Esterházy-kastélyban az Európai Unió támogatásával csaknem 5 milliárd forintból megvalósuló beruházások I. üteme 2012 májusában befejeződött, a II. és III. ütem pedig megvalósítás alatt áll. Tekintettel a fejlesztés nagyságára, az egyes ütemek tartalmilag összefüggve úgy képeznek önálló egységet, hogy közben pontosan illeszkednek abba az egységes fejlesztési koncepcióba, melynek részeként a 2014. március 1-jén megalakuló Eszterháza Központ Magyarország és Európa meghatározó kulturális-szellemi és turisztikai központjává válhat.

Első ütem (2009–2012)

Hétéves tudományos, tervezési előkészítési időszakot követően a kastély felújítása 2009 szeptemberében kezdődött el. A beruházás első ütemének rekonstrukciós munkálatai érintették a kastély hátsó udvari homlokzatát, díszudvarát, a főépület díszítéseit. Megújultak a belső díszterek: a díszlépcsőház, a Sala Terrena és a nyári ebédlő, az emeleti Apolló terem és a Haydn terem, valamint új tetőszerkezetet kapott a bábszínház épülete. A kilincsek, zárszerkezetek, csillárok a rekonstrukció után visszanyerték eredeti, 24 karátos arany borításukat. Elkészült a főallé északi végénél kialakított látogatói parkoló is.

Támogatás: 1,327 milliárd Ft

Második ütem (2011–2015)

Az első ütem befejező munkálataival párhuzamosan indult el a kastély felújításának második üteme. A második ütem részeként 2013 tavaszára befejeződött a Marionettszínház és a narancsház épületének helyreállítása, a kettő közé visszaépült a barokk víztorony, melynek emeletére a gépészet került, földszintjén pedig a kastély történeti múltját bemutató, 360 fokos körvetítéses film látható. Megújult a kastély melletti gránátosházak homlokzata, a főépület két világítóudvara, a kínai lakk-kabinet és a porcelánkabinet, valamint megtörtént a kapcsolódó infrastruktúra korszerűsítése is (mellékhelyiségek felújítása, akadálymentesítés, lift kialakítása).

A 2014 decemberéig zajló második ütem része lesz az új fogadóépület rendezvény- és vendéglátóterekkel.

A kastélykomplexum további részeihez kapcsolódó fejlesztések: a Fertőendréd–Sopron összekötő út Esterházy-kastély előtti szakaszának lesüllyesztése, csendesítő szigetek, díszburkolat, díszkivilágítás elhelyezése, valamint a gyalogosátkelő kiszélesítése.

Támogatás: 1,923 milliárd Ft

Harmadik ütem (2012–2015)

A várhatóan 2015. április végére befejeződő, harmadik fejlesztési ütem eredményeként a kastély főépületében megnyílhat a „Travaglia” című kiállítás, mely az Esterházy „Fényes” Miklós-korabeli fertődi operaház világát mutatja be. Megújulhat a Mária Terézia lakosztály enteriőrje, a volt jószágkormányzói épület pedig alkalmassá válik az I. és II. ütemben elkészült rendezvényközpont közvetett kiszolgálására (próbatermek, öltözők, szervizháttér stb.).

Támogatás: 1,017 milliárd Ft

A kastélypark rekonstrukciója (2013–2015)

A kastélykomplexum felújításával párhuzamosan zajlik ez a csaknem 250 millió forintos kertrekonstrukciós beruházás is Eszterházán. Ennek részeként megtörténik a rózsakert, az angolkert és a Marchand-tag helyreállítása, a parki térszerkezet visszaállítása, az értékes idős fák megtartása és védelme. Javítják a kerttörténeti szempontból megfelelő helyen lévő, már meglévő szórt burkolatú utakat, és visszaállítják a 18. századi, növényfuttatásra is használt téglafalat és a történeti útszerkezetet is. A bemutatásra érdemes unikális történeti rózsafajták gyűjteményes bemutatásán túl megvalósul a műemlék vasszerkezetű rózsalugas helyreállítása is a pavilonnal együtt, a méltatlan, részben más hasznosítású kertrészek degradációjának megszüntetésével.

Támogatás: 249,9 millió Ft

Kisebb léptékűek, de nem kevésbé fontosak azok az uniós támogatások is, amelyeket a kastély gyermekmúzeumának kialakítására és múzeumpedagógiai munkáira nyert a Forster Központ. Az egymásra épülő beruházások eredményeként Eszterháza egykori pompájához és funkcióihoz méltó állapotban várja a barokk időutazásra vágyó látogatóit.
 

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép