Schloss Esterházy

Grafikus változat

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép

Március elsejével létrejön az Eszterháza Központ

Vissza a hírekhez
Az Eszterháza Központ márciusi indulásáról és az ezzel kapcsolatos eddigi kormányzati döntésekről tartott sajtótájékoztatót február 19-én, Fertődön, az Esterházy-kastélyban L. Simon László, a Budai Várnegyed, a Fertődi Esterházy-kastély és a Kúria megújításáért felelős kormánybiztos. Az eseményen részt vett Cselovszki Zoltán, a Forster Központ elnöke és Firtl Mátyás, a térség országgyűlési képviselője is.

A fertődi Esterházy-kastély 2014. február 28-ig a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központhoz (Forster Központ) tartozik, amely az elmúlt években több európai uniós pályázat és kormányzati forrás segítségével is igyekezett az egyedülálló épületegyüttest megújítani és fejleszteni. A Forster Központból kiváló új intézmény létrehozásával a kormánynak az a célja, hogy a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes a közép-európai régió, Európa, illetve a világ egyik kulturális-szellemi központjává váljon, és mint ilyen, Magyarország meghatározó kulturális-turisztikai helyszíne legyen a jövőben. Az Eszterháza Központ a fertődi Esterházy-kastéllyal kapcsolatos feladatok és jogviszonyok tekintetében a Forster Központ jogutódjaként működik majd.

A kormány 2014. január 22-ei döntése értelmében az Eszterháza Kulturális, Kutató és Fesztiválközpont (Eszterháza Központ) egyrészt múzeumi szakmai besorolású közgyűjteményként – Esterházy-kastélymúzeum –, illetve mint a Joseph Haydn életművét kutató és bemutató Haydn Kutatóközpont működik 2014. március 1-től. Az Eszterháza Központ létrehozásának egyik fontos célja, hogy az Eszterházy család fraknói hercegi ágának műtárgyai, illetve a Joseph Haydnhoz kapcsolódó tárgyak és kutatási anyagok befogadására, közzétételére és bemutatására alkalmas új múzeum és kutatóközpont jöjjön létre. Az új intézmény további célja, hogy a fertődi Esterházy-kastélyegyüttes, mint Magyarország egyik kulcsfontosságú kulturális és turisztikai helyszíne, hozzájáruljon a fertődi összművészeti szintér megteremtéséhez, illetve a nemzetközi zenekultúra és műveltség egyik központja és találkozóhelye legyen.

A huszonkétezer négyzetméternyi épületegyüttesben március 1-jétől működő múzeum és zenei központ indulásához szükséges további döntéseket február 11-én hozta meg a kormány. Ezek alapot teremtenek ahhoz, hogy az Eszterháza Központ indulásához nélkülözhetetlen egyszeri beszerzésekre, a 2014. évi üzemeltetési és fenntartási feladatokra, valamint a majdan ide kerülő műtárgyak elhelyezést biztosító egyedi feltételek megteremtésére elegendő pénzügyi forrás álljon a rendelkezésre. Ennek összege várhatóan jóval több lesz, mint amennyi jelenleg az épületegyüttes működtetésére jut. A kormány döntött arról is, hogy a Forster Központ állományából az Eszterháza Központhoz átkerülő dolgozói létszámon túl jelentős állománybővítés is lesz Fertődön 2014-ben és 2015-ben.

Az Eszterháza Központnak elsődleges feladata március elseje után az ingatlanok kulturális alapú és értékelvű megóvása, fejlesztése, hasznosítása és üzemeltetése, valamint szakmai adattárak és gyűjtemények, nyilvánosan hozzáférhető kutatószolgálat működtetésének kialakítása, a kulturális javak tudományos értékvizsgálat alapján történő felkutatása és dokumentálása. Elvárás továbbá tudományos gyűjteményeinek gyarapítása, a rá bízott állomány védelme és hozzáférhetővé tétele, valamint művészeti programok, előadások, rendezvények, fesztiválok, képzések szervezése és bonyolítása.

A sajtótájékoztatón készült fényképek ide kattintva tekinthetők meg.

 

Zavartalanul folytatódik a fertődi Esterházy-kastély megújulása

Fertőd–Eszterházán, az Esterházy-kastélyban az Európai Unió támogatásával csaknem 5 milliárd forintból megvalósuló beruházások I. üteme 2012 májusában befejeződött, a II. és III. ütem pedig megvalósítás alatt áll. Tekintettel a fejlesztés nagyságára, az egyes ütemek tartalmilag összefüggve úgy képeznek önálló egységet, hogy közben pontosan illeszkednek abba az egységes fejlesztési koncepcióba, melynek részeként a 2014. március 1-jén megalakuló Eszterháza Központ Magyarország és Európa meghatározó kulturális-szellemi és turisztikai központjává válhat.

Első ütem (2009–2012)

Hétéves tudományos, tervezési előkészítési időszakot követően a kastély felújítása 2009 szeptemberében kezdődött el. A beruházás első ütemének rekonstrukciós munkálatai érintették a kastély hátsó udvari homlokzatát, díszudvarát, a főépület díszítéseit. Megújultak a belső díszterek: a díszlépcsőház, a Sala Terrena és a nyári ebédlő, az emeleti Apolló terem és a Haydn terem, valamint új tetőszerkezetet kapott a bábszínház épülete. A kilincsek, zárszerkezetek, csillárok a rekonstrukció után visszanyerték eredeti, 24 karátos arany borításukat. Elkészült a főallé északi végénél kialakított látogatói parkoló is.

Támogatás: 1,327 milliárd Ft

Második ütem (2011–2015)

Az első ütem befejező munkálataival párhuzamosan indult el a kastély felújításának második üteme. A második ütem részeként 2013 tavaszára befejeződött a Marionettszínház és a narancsház épületének helyreállítása, a kettő közé visszaépült a barokk víztorony, melynek emeletére a gépészet került, földszintjén pedig a kastély történeti múltját bemutató, 360 fokos körvetítéses film látható. Megújult a kastély melletti gránátosházak homlokzata, a főépület két világítóudvara, a kínai lakk-kabinet és a porcelánkabinet, valamint megtörtént a kapcsolódó infrastruktúra korszerűsítése is (mellékhelyiségek felújítása, akadálymentesítés, lift kialakítása).

A 2014 decemberéig zajló második ütem része lesz az új fogadóépület rendezvény- és vendéglátóterekkel.

A kastélykomplexum további részeihez kapcsolódó fejlesztések: a Fertőendréd–Sopron összekötő út Esterházy-kastély előtti szakaszának lesüllyesztése, csendesítő szigetek, díszburkolat, díszkivilágítás elhelyezése, valamint a gyalogosátkelő kiszélesítése.

Támogatás: 1,923 milliárd Ft

Harmadik ütem (2012–2015)

A várhatóan 2015. április végére befejeződő, harmadik fejlesztési ütem eredményeként a kastély főépületében megnyílhat a „Travaglia” című kiállítás, mely az Esterházy „Fényes” Miklós-korabeli fertődi operaház világát mutatja be. Megújulhat a Mária Terézia lakosztály enteriőrje, a volt jószágkormányzói épület pedig alkalmassá válik az I. és II. ütemben elkészült rendezvényközpont közvetett kiszolgálására (próbatermek, öltözők, szervizháttér stb.).

Támogatás: 1,017 milliárd Ft

A kastélypark rekonstrukciója (2013–2015)

A kastélykomplexum felújításával párhuzamosan zajlik ez a csaknem 250 millió forintos kertrekonstrukciós beruházás is Eszterházán. Ennek részeként megtörténik a rózsakert, az angolkert és a Marchand-tag helyreállítása, a parki térszerkezet visszaállítása, az értékes idős fák megtartása és védelme. Javítják a kerttörténeti szempontból megfelelő helyen lévő, már meglévő szórt burkolatú utakat, és visszaállítják a 18. századi, növényfuttatásra is használt téglafalat és a történeti útszerkezetet is. A bemutatásra érdemes unikális történeti rózsafajták gyűjteményes bemutatásán túl megvalósul a műemlék vasszerkezetű rózsalugas helyreállítása is a pavilonnal együtt, a méltatlan, részben más hasznosítású kertrészek degradációjának megszüntetésével.

Támogatás: 249,9 millió Ft

Kisebb léptékűek, de nem kevésbé fontosak azok az uniós támogatások is, amelyeket a kastély gyermekmúzeumának kialakítására és múzeumpedagógiai munkáira nyert a Forster Központ. Az egymásra épülő beruházások eredményeként Eszterháza egykori pompájához és funkcióihoz méltó állapotban várja a barokk időutazásra vágyó látogatóit.