Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Mária Terézia látogatásának 250. évfordulóját ünnepli a fertődi Eszterházy-kastély

A fertődi Esterházy-kastély Mária Terézia uralkodónő idelátogatásának 250. évfordulója alkalmából nagyszabású ünnepi rendezvénysorozatot szervezett a 2023. június 30-án lezárt projekt során megújult kiállítótereibe és kastélyparkjába.
A két napon át tartó izgalmas programsorozat keretében gólyalábasok, zászlóforgatók és marionett bábosok, valamint táncosok és színészek szórakoztatták a kilátogató nagyközönséget. Esténként komolyzenei koncertek hallgathatók, amelyre szeptember 6-ig várják a hazai és nemzetközi műkedvelő közönséget.
 
A megújult fertődi Esterházy-kastély két napon át tartó ünnepi rendezvénysorozatot szervezett Mária Terézia idelátogatásának 250. évfordulójának alkalmából. Az eseményt Mária Terézia szerepét magára öltve Horváth Lili színművész nyitotta meg. A kulturális forgatag keretében gólyalábasok, zászlóforgatók és marionett bábosok, valamint táncosok és színészek szórakoztatták a kilátogató közönséget. A programok keretében színészek ismertették a látogatókkal a kor szokásait, történeteit, valamint a díszudvaron kézműves vásár várta a történelem és a helyi kézműves termékek kedvelőit. A kastély emeleti termeiben pedig interaktív kiállítás várta a látogatókat, ami a 18. századtól a 20. század végéig mutatja be a kastélyban élők, vendégeskedők életét.  Többek között Joseph Haydn, az udvari karmester és zeneszerző munkásságát, valamint a kastély egyik leghíresebb vendége, Mária Terézia idelátogatását. A 18. századi falfestésekkel díszített Belvedere nyújtja a legszebb kilátást az épület déli oldalán elterülő franciaparkra, a Lés-erdőre és a Cziráky Margit Rózsakertre. A programsorozat tovább folytatódik, hiszen 2023. szeptember 6-ig minden este komolyzenei koncertek és további izgalmas programok várják a műkedvelő közönséget.
 
A 2023. június 30-án zárt „A fertődi Esterházy-kastély turisztikai célú fejlesztése” (GINOP-7.1.1-15-2016-00027) projekt keretében megújult a fertődi Esterházy-kastély teljes középrésze. A korábban tárlatvezetéssel bejárható négy dísztér mellett a földszinten és az emeleten található lakosztályok is látogathatóvá váltak, valamint a Belvedere, ami kilátó-és élménypontként működik ma már. A földszinti kiállítóterek enteriőr-jellegűen mutatják be a 18. századot, „Pompakedvelő” Esterházy Miklós korszakát és a 19. század fordulóját, amit a kastély második virágkoraként tartanak számon.
 

 

 

 

 

  

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép