Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Megújult terek és különleges műkincsek várják a látogatókat a fertődi Esterházy-kastélyban

A fertődi Esterházy-kastély megújult tereiben tartott sajtóbejárást az Eszterháza Kulturális Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft.
A kastély terei „A fertődi Esterházy-kastély turisztikai célú fejlesztése” (GINOP-7.1.1-15-2016-00027) projekt keretében újultak meg, ami közel 4.3 milliárd forint uniós forrásból valósult meg. A projekt keretében létrejött a kastély-középrész keleti és nyugati szárnyainak földszinti és első emeleti kiállítási terei, a keleti-összekötő szárny földszintje, az innen induló barokk lépcső, valamint a Belvedere és az óratorony műemléki helyreállítása is megtörtént. Összesen 3705m² -en 26 kiállítási tér újult meg. 
 
A megújult kiállítás földszinti kiállítótermeiben enteriőr-jellegűen mutatják be a 18. századot, „Pompakedvelő” Esterházy Miklós korszakát és a 19-20. század fordulóját, a kastély második virágkorát. Az emeleti terekben interaktív kiállítás várja a látogatókat, ami a 18. századtól a 20. század végéig mutatja be a kastélyban élők és vendégeskedők életét.  Többek között Joseph Haydn, az udvari karmester és zeneszerző munkásságát, és a kastély egyik leghíresebb vendége, Mária Terézia látogatását. A 18. századi falfestésekkel díszített Belvedere nyújtja a legszebb kilátást az épület déli oldalán elterülő franciaparkra, a Lés-erdőre és a Cziráky Margit Rózsakertre. 
 
A kastély történetét bemutató ismeretterjesztő filmeken keresztül még közelebbről ismerhetik meg a látogatók az Esterházy család történetét és a barokk-rokokó időszakát. 
 
A következő időszak célja, hogy a történeti kertek rekonstrukciója mihamarabb, magas szakmai színvonalon és fenntartható módon megvalósulhassanak.  Egykoron számos szökőkút, mesterséges tavak hálózata, játékos vízi elemek díszítették a kastélykertet, amelyek jelenleg nem, vagy csak részben üzemelnek. Épp ezért az Eszterháza Kulturális Kutató és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. Oláh Zsanett ügyvezetővel az élén célul tűzte ki, hogy közép- és hosszú távon megteremtse a feltételrendszerét annak, hogy szakmai együttműködő partnerek bevonásával, e történeti kert minden tekintetben visszanyerje régi pompáját. Ezzel Esterházy Miklós hagyatékát olyan színvonalra emelje, amely vetekszik bármely mai francia, osztrák vagy angol parkkal, vagy épített örökséggel világszerte.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép