Schloss Esterházy

Grafikus változat

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép

Merre tovább Eszterháza?

Vissza a hírekhez
2012 májusában lezárult a fertődi Esterházy-kastély fejlesztésének első üteme, amelynek köszönhetően régi fényében ragyog az emeleti zeneterem és a díszterem, megújult a kastély homlokzata, a lépcsőház, a nyári ebédlő, a díszudvar, a marionettszínház tetőszerkezete, új parkoló épült a látogatók számára. Folyamatban van a rekonstrukció második üteme, amelynek során restaurálják a fogadóteret, a kínai lakk-kabinetet és a porcelánkabinetet, a kastély fogadóterét, befejeződik a marionettszínház-narancsház épületegyüttes helyreállítása, valamint az üzemeltetéshez kapcsolódó fejlesztésekre is sor kerül.

Közben Eszterháza elnyerte a fejlesztés harmadik ütemére is az Európai Uniós támogatást. Ebben a szakaszban a kiskastély helyreállítása, Mária Terézia lakosztályának és Esterházy „Fényes” Miklós második emeleti magánlakosztályának rekonstruálása van napirenden. Eszterháza, az Esterházy-kastély jelenéről, jövőjéről beszél dr. Zumbok Ferenc kormánybiztos.

Két és fél évszázaddal azután, hogy Esterházy „Fényes” Miklós hozzálátott palotájának építtetéséhez, ami ma Eszterházán történik az a korabeli históriához méltó. Reményeink szerint a rekonstrukció, a fejlesztés eredménye is méltó lesz ahhoz a kastélyegyütteshez, amelynek szellemi és művészeti kisugárzása a maga idejében vetekedett Potsdam, Versailles nagyságával. A kormány elkötelezett ennek a fejlesztésnek a messzemenő támogatásában, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy immár a harmadik ütemre is elnyerte az Európai Uniós támogatást Eszterháza, ami azt jelenti, hogy összesen öt milliárd forintból valósulhat meg a teljes helyreállítás. Az egyes szakaszok lényegében párhuzamosan haladhattak, haladhatnak. Ez a folyamatosság nagyon fontos. Amikor tavaly decemberben már nyilvánvaló volt az első munkaperiódus sikere, és a második fejlesztési szakasz folyamatban volt, döntött úgy a kormány, hogy túl a tisztán műemléki helyreállításon, nagyobb távlatokban kell gondolkodnunk. A cél az, hogy az Esterházy-kastély európai kisugárzású kulturális központtá váljék, hiszen ehhez minden adottsággal rendelkezik, és minden további esélyt meg is kap.

Ebben a pillanatban eljutottunk a műemlék helyreállításáig, gyönyörű „díszletek” közt lehet látogatni a kastélyt, de ebben az együttesben lényegesen több lehetőség rejlik, mint az építészeti örökség megmutatása. Hatvan év után sikerült elérni, hogy a Porpáczy-szakközépiskola kiköltözzék a házból. A költségeket a kormány központi forrásból finanszírozza. De ezzel nem ér véget a történet, hiszen élettel, tartalommal kell megtölteni a visszakapott tereket. Ennek érdekében a kulturális kormányzat felkérte azokat a közgyűjteményeket, köztük a Szépművészeti Múzeumot, a Nemzeti Múzeumot, az Iparművészeti Múzeumot, a Széchényi Könyvtárt, amelyek Esterházy-relikviákat, műkincseket őriznek, hogy állítsanak össze értékleltárt, amelyből majd a szakértők kiválasztják, mi kerüljön vissza a kastélyba. A megürülő kastélyszárnyban ezeket a bútorokat, dísztárgyakat, műremekeket, iratokat tudjuk majd elhelyezni, így kialakítva, bemutathatóvá téve a teljes Esterházy-gyűjteményt a kastély különleges attrakciójaként.

Hasonlóképpen világszenzációnak ígérkezik, hogy az Apollo-terem fantasztikus bútoregyüttese, amelynek a második világháború idején nyoma veszett, most a műtárgypiacon előkerült. Visszavásárlására már folynak a tárgyalások, mert egy magyar származású hölgy a Sotheby’s árának egyharmadáért felajánlotta a berendezést a magyar államnak. A gyönyörű bútort az 1700-as évek közepén Esterházy „Fényes” Miklós rendelésére, francia tervek nyomán Bécsben gyártották. A székek alján még ott van az Esterházy-inventár is.

A most induló harmadik fejlesztési ütemben helyreállítjuk a kiskastélyt. Nemcsak rangos zenei rendezvényeket tarthatunk majd itt, hanem terveim szerint oktatási, kutatási központot hozunk létre, amely zenei kurzusok, Haydn-kutatóközpont színhelye lehet. De bemutathatjuk itt a hangszerkészítő, hangszerjavító mesterségeket is, mindent, ami összeköt Eszterházával. A kormány a jövő évre 350 millió forintot különített el a költségvetésben a kulturális központra, amiből 250 millió kerül a zenei rendezvényekre. Kész a 2013-as műsor, csak az arányokat szeretném érzékeltetni, korábban 20 millió forint jutott a zenei eseményekre, a nézőszám 2500 volt, most 200 millió a költségvetés és 20 ezer nézőt várunk a rendezvényekre a koncertterembe, de lesznek szabadtéri hangversenyek is szép számban. Május végén megnyitjuk a marionettszínházat, amelynek programjai október végéig várják az érdeklődőket. Nagyon fontos, hogy olyan rangos program legyen, amelyre odafigyel az értő közönség nemcsak itthon, de Ausztriában, Csehországban, más országokban is.

Idén a Múzeumok éjszakája legnagyobb attrakciója volt, hogy a Szépművészeti Múzeum műremeke, Raffaello Esterházy Madonnája az Esterházy-kastélyba „látogatott”. Fantasztikus volt, hogy gyűrűzött a sor, mindenki látni akarta a díszteremben kiállított festményt. Jövőre igazi pompás barokk ünnepséget tervezünk a kastélyban, hajdani viseletbe öltözött emberekkel, korabeli tűzijátékkal, fényekkel, traktamentumokkal, huszárokkal, zenével.

S ami a távolabbi jövőt illeti, Fertőd önkormányzata, amely elkötelezettje Eszterházának s jelenleg a muzsikaház barokk épületében működik, felajánlotta, hogy 2014-re kiköltözik, visszaadja az épületet, amely valaha a kastély része volt. Szükségünk is van rá, mert akkor ott rendezhetjük be a zenészek szállását, a próbatermet, tarthatunk ott is kurzusokat.

És nem feledkeznék el a majorsági épületekről sem. Ezek ma üresen állnak, érdemes lenne a gazdálkodással is foglalkozni, különösen, ha visszakapjuk azt a 4,5 hektárt, amit korábban még nem rendeltek vissza Eszterházához. Fontos lenne betelepíteni ideillő kézművességet, de gondolkodunk huszáriskolában is, ami nem csak a lovaglást jelenti, hanem akár a történelemoktatást is. Ez is összefügg a kulturális központ eszményével. Mindezt lépésről lépésre lehet megvalósítani úgy, hogy annak hatása, lehetőségei, kapcsolatrendszere az egész Fertő-tájra, akár Burgenlandra is kiterjedjen. S ha megvalósul hihetetlen hozadéka lehet munkahelyteremtésben, vendéglátásban, szállodaiparban, hiszen a cél az, hogy ne csak néhány órás múzeumlátogatásra, koncertre érkezzen ide a vendég. Ezért kell folytatni az uniós-projektekben megkezdett munkát a műemlékközpontú, építészeti fejlesztésben azzal a tudással, ami most a Forster-központban van, ugyanakkor létre kell hozni azt a kulturális központot, amely megteremti és hírét viszi itthon és a világban Eszterháza szellemiségének.