Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Kertművészeti flashmob Eszterházán

Kertművészeti flashmobot szerveztek tájépítész hallgatók részvételével az Esterházy-kastélyparkban, Fertődön. Az akció célja, hogy ráirányítsák a figyelmet Európa második legnagyobb barokk kertjének különböző kerttörténeti korszakaira. Az eseményen a diákok megidézték Nicolaus Jacoby barokk-kori kerttervező és Bartolomeo Gaetano Pesci látképfestő 1780-ban Esterházy „Fényes” Miklós számára Eszterházáról készült festményeit.

A Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet 1. évfolyamos MSC hallgatói a Kertművészeti Örökségvédelem tantárgy keretében a félév során a zene és a kert kapcsolódási pontjait kutatták, amely munkának idei csúcspontja a fertődi Esterházy-kastély és kertegyüttes történeti kertjét fókuszba állító egy hetes műhelymunka. Az egyetemista hallgatók vezető tanárukkal, Dr. Herczeg Ágnessel, aki egyben a Magyar Kertörökség Alapítvány elnöke is, a helyszín bejárása során megismerkedhettek az idős fák ápolásának alapvető fortélyaival, a kert fenntartási kérdéseivel, a kert történetével és aktuális szakmai kérdéseivel. A hallgatók amellett, hogy számot adtak féléves kutatási eredményeikről a kastélyt működtető Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. vezetői részére, metszőollót és más kerti szerszámokat ragadva aktívan is részt vállaltak a kertészeti munkákban. A műhelymunka lezárásaként a diákok a MATE Kertművészeti Tanszék PhD-s tanárainak, Vajda Szabolcs és Sólyom Barbara közreműködésével egy eddig egyedülálló kísérletet valósítottak meg a kastély előtt elterülő nagy parter területén: az 1900-as évek elején ültetett tiszafák és puszpángok alkotta neobarokk kiültetésre és gyepfelületre szalagok segítségével kirajzolták a 18. századi barokk kert vonalvezetését, és a felújítás alatt álló Belvederéből szemrevételezték a kert egymásra vetített korszakainak időbeli változásait. A kerttörténeti stúdium és művészeti akció keretében a hallgatók Bartolomeo Gaetano Pesci bolognai látképfestő 1780-ban Esterházy „Fényes” Miklós számára Fertődről készült négy festménye alapján élő szoborrá válva megidézték az Esterházy-kastély barokk pompáját. A műhelymunka az Eszterháza KKFK, a MATE, a Magyar Kertörökség Alapítvány és a Pagony Tájépítész Iroda támogatásával valósult meg.

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: elengedhetetlen a kastélyok szűkebb és tágabb természeti környezetének az épületek felújításával párhuzamosan történő megújulása, amelynek része a múlt hiteles feltárása, a jelen korszerűségének érvényesítésével, ugyanakkor a fenntarthatóság biztosításával. 

Az Egyetemmel 2020-ban létrejött egy élő szakmai együttműködés, ennek keretében valósult meg a kerttörténeti stúdium és az izgalmas, innovatív művészeti akció, amelynek örömmel adott otthont a fertődi Esterházy-kastély.

 

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép