Schloss Esterházy

Grafikus változat

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép

Pünkösd Eszterházán

Vissza a hírekhez
Idén a fertődi Esterházy-kastély pünkösdi programsorozatával egyidőben tartják az eszterházai kertörökséget az európai történelmi kastélyparkok között számon tartott Légy ott a kertben! történelmi kastélyparkok napjait is.

Légy ott a kertben! – Történelmi kastélyparkok napjai a fertődi Esterházy-kastélyban

A fertődi Esterházy-kastély idén is csatlakozik a „Légy ott a kertben „Rendez-vous aux jardins” európai rendezvénysorozathoz, amelyet június 3-5 között rendeznek. A június első hétvégéjén évente más-más tematikával jelentkező eseménysorozat idei témája a klímaváltozás.

A magyar kertörökség kiemelten fontos része Magyarország legnagyobb barokk kertegyütteseként a fertődi Esterházy-kastély kertje, amely egyben Európa második legnagyobb barokk kertje, így az európai kertörökségek között is jelentős – mondta el a program kapcsán Egresitsné Firtl Katalin.

Az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: – Kevesen tudják, hogy az Esterházy „Fényes” Miklós által létrehozott „magyar Verszália” nemcsak nevében, hanem méretében is vetekedett a névadójával. A franciapark mellett a 20. században kialakított angolkert és rózsakert is méltán vonzza látogatók ezreit.

Az eszterházai kertörökség jelentőségét jelzi, hogy a fertődi Esterházy-kastélyban alakult meg tavaly ősszel a Magyar Kertörökség Alapítvány a Mőcsényi Mihály Kertművészeti és Kerttörténeti Műhely és Konferenciasorozat nemzetközi konferenciáján, továbbá hogy a Magyar Kertörökség Alapítvány és az Esterházy-kastélykert felvételt nyert az European Route of Historic Gardens (ERHG) szervezetébe. A szakmai szervezetek a hazai, a Kárpát-medencei és az európai kertörökség megőrzésének és fenntarthatóságának elősegítésére hivatottak – fogalmazott az ügyvezető.

Június 3-án „Kertek és a klímaváltozás” címmel tartanak 11 és 14 órakor túravezetést a kastély angolparkjába. A program térítésmentes.

Június 4-5-én „Színek, illatok, élmények” címmel 11 és 14 órakor vezetett rózsakerti sétára várják az érdeklődőket a kastély Cziráky Margit Rózsakertjébe. A program díja: 1000 Ft/fő.

A programokra szükséges regisztrálni az info@eszterhaza.hu címen. A rendezők a programváltozás jogát fenntartják.


További pünkösdi programkínálat

A Pünkösd Eszterházán programsorozat keretében a továbbiakban 2022. június 4-5-6. szombat-vasárnap-hétfőn Balogh Eszter üvegművész ólomüveg-kiállítása, üvegfestés, esküvői fotókiállítás is várja az érdeklődőket.

Pünkösdhétfőn 9 órakor és 11 órakor Haydn Eszterházán címmel tart előadást Rácz Márton karmester.
Délután 13 órai és 15 órai indulással Eszterháza zenei életét meghatározó emblematikus helyszínekre vezetett tematikus séta indul az Apolló-terem, marionettszínház, egykori operaház érintésével. Mindkét zenei tárgyú szakmai programon a részvétel térítésmentes, de regisztrációhoz kötött.