Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Rangos zenei élmények hétvégéje Eszterházán

Felejthetetlen zenei élményt adó, kirobbanó sikerrel indult a teltházas Eszterháza Szimfóniái XXII a fertődi Esterházy-kastély csodaszép Apollo-termében.

A közönség a Vashegyi György vezényelte Orfeo Zenekar előadásában élhette át a hétvégi egymást követő koncerteken azt, amiként Haydn "egy olyan zseni, akinek sokoldalúsága magában foglalja a harmónia minden erejét és a dallam minden energiáját, pátoszát és szenvedélyét."

A Haydn-művek leghitelesebb helyszínén a rendkívüli kvalitásaival közönségét magával ragadó Orfeo Zenekarnak vastapssal köszönte meg a közönség a Haydn-szimfóniák különleges zenei élményét, Beethoven- és Mozart zongoraverseit - a fiatal magyar pianista-generáció legkiemelkedőbb egyénisége/- /Berecz Mihály virtuóz játéka tette felejthetetlenné.

Több ráadásra is visszatapsolta a közönség a kiváló szólistát, Berecz Mihályt, amint az Orfeo Zenekart is.

Vashegyi György és világhírű korhű hangszeres együttese, az Orfeo Zenekar Haydn összes szimfóniáját bemutató monumentális sorozata különlegessége, hogy Haydn óta első ízben adja elő a mester valamennyi London előtt született szimfóniáját keletkezésük helyén, korabeli hangszereken és a korabeli előadói létszámú együttessel.

Vasárnap a színvonalában, minőségében és élményben is a legrangosabbak között számontartott zenei esemény, a Kastélykoncertek 2020. évad Eszterháza Szimfóniái XXII. koncertsorozata folytatódik. Műsoron: J. Haydn: 30. C-dúr „Alleluja” szimfónia, J. Haydn: 24. D-dúr szimfónia, W.A. Mozart: Esz-dúr „Jeunehomme” zongoraverseny KV 271

Részlet a koncertismertetőből:  "A szimfónia irodalmának bölcsője Haydn Eszterházája. E korai művek nélkül elképzelhetetlen lett volna a műfaj későbbi, több évszázados sikertörténete."

A másik bemutatandó mű, "a Mozart  „Jeunehomme” melléknevű, egyik legkifinomultabb, legszervezettebb zongoraversenyét egyes feltételezések szerint Victoire Jenamynek írta, aki 1776-ban feltehetően Salzburgban is megfordult. A „kisasszony” Mozart barátjának, a 18. század legjelentősebb koreográfusának, az 1770-es években Bécsben tevékenykedő és társulatával 1772-ben Eszterházán is vendégszereplő Jean George Noverre lánya volt."

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép