Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Örökség – új időszaki kiállítás nyílt a fertődi Esterházy-kastély kortárs galériájában

A fertődi Esterházy-kastély Esterházy Galériában közel 50 művész 108 alkotásával nyílt exkluzív gyűjteményes kiállítás az Esterházy-kastély és a Térnyitó Alapítvány közös szervezésében.

A legnevesebb magyar művészek – közöttük számos Kossuth- és Munkácsy-díjas – műveit sorakoztatja fel a fertődi Esterházy-kastély Esterházy Galériájában nyílt Örökség című kiállítás.


A tematikus kiállítás az örökség gondolatát járja körül, amely a tárlat helyszínét – örökséghelyszín minőségét – is tekintve időszerű. Festészet, grafika, szobrászat, iparművészeti alkotások, installációk jelzik a gyűjtemény műfaji gazdagságát, amelynek esztétikai minősége, művészeti színvonala tökéletes harmóniát alkot az Esterházy-kastély hiteles történelmi miliőjével, ugyanakkor kortárs művészeti megnyilvánulásként magában hordozza a saját örökségét értő és értékelő jelent, amely egyidejűleg alakítja a jövőt.

A kiállításon köszöntőt mondott Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője: Az Eszterháza Központ Közhasznú Nonprofit Kft., a fertődi Esterházy-kastély feladata és küldetése egyrészt a lehető legteljesebb és leghitelesebb módon bemutatni Esterházy „Fényes” Miklós 18. századi tündérvilágát, ami valós kulturális központtá tette Eszterházát.

„Másrészt feladatunk, küldetésünk teret és helyet biztosítani a jelen kor kiemelkedő képzőművészeinek, iparművészeinek, előadóművészeinek, zenészeinek. A megélt idő, az éppen zajló történelem valós tapasztalata a kor társává tesz.” – fogalmazott az ügyvezető.

Rámutatott: A gyűjtemény Örökség címe azon, a múltból örökölt értékhordozó források együttesére utal, amelyeket az emberek – függetlenül a tulajdonviszonyoktól – a saját állandóan fejlődő értékeik, hiedelmeik, hitük, tudásuk és hagyományaik tükröződéseként és kifejeződéseként határoznak meg.

„Az örökség tehát sokkal inkább a tárgyak jelentésével van szoros kapcsoltban, mintsem a tárgyak materiális megjelenésével” – tette hozzá Egresitsné Firtl Katalin.

A kiállítást Árvai-Józsa Kitty művészettörténész nyitotta meg. „A tavalyi bemutató sikeréből inspirálódva idén is kortárs magyar alkotók munkáival töltjük meg a fertődi Esterházy-kastély nyugati patkószárnyának kiállítótereit. A Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával megvalósult mostani tárlat – folytatva a megkezdett hagyományokat – új fejezetet nyit az ország legnagyobb barokk kastélyának életében, ahol régi idők kulturális remekműveinek, az épület impozáns tereinek kortárs művekkel való, eddig szinte példa nélküli összefonódását, különleges együtthangzását várhatóan a közönség is nagy érdeklődéssel fogadja” – mondta megnyitóbeszédében Árvai-Józsa Kitty.

Hozzátette: „Az Örökség című kiállításon anyaországi és határon túl élő, kortárs magyar alkotók bemutatkozása valósul meg, ahol szépen kirajzolódik a közös gyökerekből táplálkozó, mégis sokszínű, lokális jegyekkel gazdagított gondolkodásmód éppen úgy, mint a különböző művészgenerációk alkotásainak egy térbe komponálásával megszülető korrelációja.”

A megnyitót követően a kiállítás kurátora Kosinsky Richárd, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány művészeti igazgatója, művészettörténészszakmai tárlatvezetése követett.

Kosinsky Richárd a tárlat anyagának bemutatásakor kifejtette: „A tematikus kiállítás az örökség gondolatát járja körül, amely a tárlat helyszínét tekintve is aktuális. Az Esterházy-kastély, a Térnyitó Alapítvány és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány közös projektje közel ötven kortárs magyar képzőművész alkotásait mutatja be.

A tárlat az „örökség” tematikájának egyes aspektusaiba kínál betekintést – a művészeti tradíciótól kezdve, az emberiség természethez való viszonyán keresztül a nagyobb ívű, társadalmi kérdésekig bezárólag. Az örökség fogalmának vagy gondolatának mélyebb értelmezésével kialakítható egy közös, kritikai nyelvezet, melynek segítségével már produktívan hasonlíthatók össze a látszólagos ellentétek. A kortárs művészet szeizmográfiai pontossággal érzékeli saját örökségét, reagál jelenére és alakítja hagyatékát – egyszerre tekintve múlt és jövő felé.”

Az Esterházy Galéria Örökség című kortárs kiállítása keddtől vasárnapig 9-17 óra között tekinthető meg.

A kiállítás – a nyugati kastélyszárny Esterházy-arcképcsarnokával, a porcelánkabinettel és a Ritkán látott arcok családtörténeti kiállítással – a vezetett kastélytúrák részeként és egyénileg is látogatható minimum 5 fővel. A túrák időtartama: 2 óra.

Részletes információk az eszterhaza.hu oldalon.

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép