Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Sokan voltak kíváncsiak a Múzeumok Éjszakájára

Az eddigi évek talán legsokszínűbb Múzeumok Éjszakája rendezvényén vehettek részt azok, akik ellátogattak június 22-én a fertődi Esterházy-kastélyba. Mint azt már látogatóink megszokhatták, Szent Iván éjszakája sohasem telik el különleges tárlatvezetések és – csak erre a napra szervezett – speciális kiállítás nélkül a kastélyban.

Különleges látványnak lehettek részesei azok, akik este hét órakor a kastély díszudvarán álltak és látták belovagolni az Esterházy huszárok egyenruhájába öltözött Esterházy Antal herceget és Zumbok Ferencet, az Esterházy-kastély megújításáért felelős kormánybiztost. A „huszárok” ezután közösen köszöntötték az egybegyűlt vendégeket a kastély díszlépcsőjéről.

A hercegi köszöntőt követően megkezdődtek a programok, amelyet látványos lövészbemutató vezetett fel. A korhű ruhákba öltözött Mare Temporis Alapítvány puskáinak hangos durrogása közben a hagyományosnak mondható parkséták is megkezdődtek. Szakképzett vezetők segítségével nagy létszámú csoportok sétálták körbe az épületet az angolpark és franciapark szépséges növényrengetegén keresztül. A gyermekek nagy örömére, a sétáló látogatók útját gyakran keresztezték az ide-oda repkedő szentjánosbogarak. A fél órás parktúra után a látogatók visszatérhettek a díszudvarra, ahonnan a kastély díszes főlépcsőjén felsétálva a koncertterem aranyozott falai között találhatták magukat. Ez alatt az Apolló teremben és a Sala Terrenában az egész éjszaka folyamán szórakoztatta a közönséget a Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány hagyományőrző csapata.

Az est egyik különleges fénypontja volt az Iparművészeti Múzeumból hozott Esterházy-műkincsekből nyílt tárlat a kastély I. emeletén. A „...nemzetünk dicsősége kívánta, hogy Eszterháza magát csudává tegye...” címet viselő tárlatot 20.00-kor és 22.30-kor szakmai vezetés mellett is megtekinthették az érdeklődők. Az időszaki kiállítás központi eleme a vezekényi dísztál volt, amely a török ellen 1652. augusztus 26-án vívott vezekényi csata tragikus eseményét, Esterházy László halálát ábrázolja.

A  tárlatvezetések és múzeumi séták után 21.30-kor lélegzetelállító barokk tűzijáték vette kezdetét a kastély franciaparkjában. Esterházy „Fényes” Miklós korabeli fényjátékot idéztek meg a szervezők, éppen úgy, ahogy az írott forrásokban is szerepel. A Marionettszínházban zajló, Régi Zenei Napok fesztivál nyitókoncertjén részt vevő közönség is élvezhette az opera szünetében fellőtt hosszú fénycsóvákat. A hangversenyem Rameau művét, a Hippolyte et Aricie c. operát mutatták be Vashegyi György vezényletével.

Az est zárásaként ismét a muzsikáé volt a főszerep. A zenekedvelők a kastély főépületében régizenét is élvezhettek a Musica Historica zenekar előadásában.

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép