Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Szép leletek, jó hangulat a régésztáborban

A 2012. évi diákrégésztábor résztvevői. Fotó: Horváth Zoltán
A tavalyihoz hasonlóan izgalmas leletek feltárásával zárult a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának diák régésztábora, melyet a fertődi Esterházy-kastélyban rendeztek meg június 25–29. között. Az immár hagyományosnak mondható tábort a történelem iránt érdeklődő 12–14 éves helyi diákoknak szervezik, s a célja az, hogy a kastély környezetében elásott vagy a feltöltésekbe került emlékanyagokat is feltárják.

Ugyanennyire fontos emellett, hogy a munka során a diákok pozitív élményekkel gazdagodjanak és erősödjék kötődésük a helyi értékekhez. A „kútfők” ez esetben a település lakosai, akik számos adattal tudnak szolgálni arról, hogy világháború alatt és után a jórészt elpusztult kastélybéli felszereléseknek vagy töredékeiknek mi lett a sorsa. Az elmúlt években szervezett táborok munkája során sokféle, zömmel 18–19. századi anyag került elő: üvegcsillárok finoman csiszolt darabjai, márványburkolatok és asztallapok töredékei, kályha- és bútordíszek, vasalatok és a legkülönbözőbb használati tárgyak – túlnyomórészt sajnos összetört – leletei.

Az idei munka legérdekesebbnek mondható eredménye egy terrakotta hercegi címer, amely egykor a kastély egyik melléképületének homlokzatát díszíthette. A világháború idején a kastélytól északra húzódó védelmi vonalak feltöltéséből került elő, s töredékei oly „gazdagok”, hogy némi kiegészítéssel rekonstrukcióra is lehetőséget adnak. A valamikori lövészárkok rejtették azt a köralakú stukkódíszt is, amely ugyan szintén darabokban került elő, de mozaikszerűen összeillesztve eredeti szépségét mutatja. Különlegességnek számítanak a nagyszámban felszínre hozott kínaizáló porcelántöredékek, melyek így, apró szilánkokként is képesek felidézni a 18. századi hercegi porcelángyűjtemény rendkívül színvonalas kollekcióját.

Az emlékanyagok feltárása mellett a diákok egy kisebb csoportja szondázó jellegű parkrégészeti ásatásban is segédkezett, s ezzel hozzájárult, hogy az ún. déli nagy parter barokk kori sétaútjainak mérete tisztázódjék. Valószínűleg a diákok élménybeszámolóin felbuzdulva idén már néhány szülő sem tudta eltitkolni kíváncsiságát és eljött a táborba. Volt közöttük, aki fémdetektort hozva segített átvizsgálni egy-egy terepszakaszt, s így bukkantak rá több bronz és réz bútordísz töredékre.

A résztvevők megtanulták a leletek szakszerű tisztítását és rendezését is. Külön foglalkozás keretében történt a beazonosítás, majd az összegyűlt anyag a kastély múzeumába került tudományos feldolgozásra. A tervek szerint az idei leletek legszebb darabjaival kiegészítik a tavalyi táborban felszínre hozott anyagból rendezett kis kiállítást, amely jelenleg is látható az Esterházy–kastélyban.

A rendező Műemlékek Nemzeti Gondnoksága mellett a tábor költségeihez az Esterházy Kastély Kápolna Alapítvány és Fertőd Város Önkormányzata járult hozzá. Varga Kálmán, a Nemzeti Gondnokság vezetője elmondta, hogy jövőre már „kétpólusú” tábort szerveznek: az ifjú régészcsapat mellett olyan diákokat is toboroznak, akik a helyi lakosok körében gyűjtenek adatokat – esetenként dokumentumokat és emlékeket – a kastély újabb kori történetéről. Erre az ad jó esélyeket, hogy a településen élő családok nagy része kötődött a kastélyhoz és sokan dolgoztak az egykori uradalomban.

 

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép