Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Szoboravatót tartottak a Télikertben

Venezuela nemzeti hőse, Francisco de Miranda tábornok (1750-1816) mellszobrát adományozza Fertőd városának szeptember 12-én Adriana Gottberg Gil, a dél-amerikai ország magyarországi nagykövetségének ügyvivője.

Hogy miért éppen Fertődre került a szobor, azt megtudhatjuk a tábornok útinaplójából. Miranda tábornok éppen a venezuelai függetlenségi háború ügyéhez keresett támogatókat, amikor - bécsi tartózkodása alatt - Esterházy Miklós herceggel találkozott, aki meginvitálta őt eszterházai udvarába. 1785 októberében utazott Magyarországra, ezen utazás leírásában Eszterházát is megemlíti.

Mivel a herceget kötelezettségei Bécsbe szólították, a tábornokot a kiváló zeneszerző, Joseph Haydn fogadta a kastélyban. Miranda három napon át vendégeskedett Eszterházán, ezalatt Haydn vezetésével megtekintette a kastélyt, a könyvtárat, a képtárat és a vízeséseket, este pedig operaelőadáson vett részt. Arcképét felfedezhetik a látogatók a múzeum egyik tárlatában.

Miranda tábornok mellszobrának avatóünnepség a kastély Télikertjében zajlott, ahol beszédet mondott Adriana Gottberg Gil és Kocsis Ferenc, Fertőd polgármestere. A rendezvény alatt rövid műsort adtak a fertődi óvodások, iskolások és zenészdiákok. A mellszobrot a leleplezését követően végleges helyére, a Muzsikaházba szállították.

Látogatói információk

NYÁRI NYITVA TARTÁS
2017. május 1 - 2017. október 1.
MINDEN NAP 10:00 - 18:00
(pénztár nyitva tartása: 9:45-16:45)

 

Kedves Vendégeink!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy kastélyunk megújul. Az érvényben lévő jegyárak és látogatói útvonalak 2017. június 25-től a
L
átogatói menüpont alatt érhetőek el!