Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Szobrot kapott a komponista és mecénása

Ha teszünk egy sétát a kastélyparkban, láthatjuk amint Joseph Haydn a Marionettszínház felől sétál az Esterházy Fényes Miklós herceg felé. A komponistát és mecénását ábrázoló, életnagyságú szoborpár – Baráz Tamás és Erős Apolka budapesti szobrászművészek alkotása – a közelmúltban a helyére került a kastély parkjában.

  

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (ma Forster Központ) még a 2009-es Haydn-évben tervezte az országos nyílt köztéri pályázaton nyertes Esterházy-Haydn szoborpár közadakozásból történő felállítását. Számos segítőnek és támogatónak köszönhetően össze is gyűlt az a mintegy 25 millió forint, amelybe a szoborpár elkészítése és felállítása került. A kastély park felőli homlokzatának és a Marionettszínház felújításának végeztével pedig végre a helyükre is kerülhettek az alkotások.

A zenetörténet óriása, Joseph Haydn csaknem három évtizedig, 1762-től 1790-ig a fertődi Esterházy-kastélyt építtető Esterházy „Fényes" Miklós zenésze és zenekarvezetője volt, így neve összefonódott a kastéllyal. Számos fontos darabját komponálta és mutatta be Eszterházán. Az itteni évei alatt Haydn a kastély főépületétől nyugatra eső, úgynevezett Muzsikaházban élt és ahogyan azt a szoborkompozíció is ábrázolja, a kastély déli homlokzatához futó fasoros sétányon járt át a kastélyba.  

Látogatói információk

NYÁRI NYITVA TARTÁS
2017. május 1 - 2017. október 1.
MINDEN NAP 10:00 - 18:00
(pénztár nyitva tartása: 9:45-16:45)

 

Kedves Vendégeink!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy kastélyunk megújul. Az érvényben lévő jegyárak és látogatói útvonalak 2017. június 25-től a
L
átogatói menüpont alatt érhetőek el!