Schloss Esterházy

Grafikus változat

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép

Átadták a fertődi Esterházy-kastély megújult nyugati szárnyát

Vissza a hírekhez
„A magyar nemzet értékeinek, épített, természeti-, kulturális-, szellemi örökségeink kezelése, bemutatása, fejlesztése a hazaszeretet kifejezésének formája. Ennek a hazaszeretetnek a kézzel fogható tanúi vagyunk itt ma mindannyian” – hangzott el a fertődi Esterházy-kastély felújított nyugati szárnyának átadó ünnepségén. Az Áder János köztársasági elnök és felesége Herczegh Anita asszony részvételével, továbbá a hazai művészvilág jeles képviselőinek jelenlétében tartott ünnepségen egyszerre négy, reprezentatív kiállítás is nyílt a több mint 1200 négyzetméteren, az 1,8 milliárd forintból felújított kastélytérben.

„Az fertődi Esterházy-kastély felújítása során az a cél vezérelte a magyar kormányt, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezet el bennünket, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. Ez a cél, amit 2013-ban ezen a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök meghirdetett egy újabb, jelentős mérföldkőjéhez érkezett a mai napon.” – emelte ki az esemény kapcsán köszöntőjében Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.


Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntőjében elmondta: „Jelentős és fontos ünnep ez a mai rendezvény, mert megnyithatjuk ezt a felújított épületszakaszt, ünnep, mert szemet, szívet és lelket gyönyörködtető kiállítások várják a látogatókat benne. Magyarország a csodák forrása. Az áldozatos, kitartó munka, a tudatos, tervezett, egymásra épülő folyamatok megvalósítása olyan eredményekben fog kiteljesedni, amelyek egyrészt igazolják, hogy jó kezekben vannak ezek a csodák, másrészt tovább növelik a nemzeti örökségeink ismertségét.”


Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője

Az épületrészt szalagátvágással nyitotta meg Barcza Attila országgyűlési képviselő, Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere és Egresitsné Firtl Katalin ügyvezető.

A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú, a kastélyfelújítás, a kastély újjáéledése óta sem volt. Az Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.

„Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt. Ez a nap is annak a bizonyítéka, hogy erre napjainkban is van itt igény, és a ma embere is innen töltekezik fel. Incze Mózes és BOLDI nagyon jól összeszokott művészpáros, akik klasszikus, nagy múltú anyagokkal dolgoznak, mégis a modern kor egzisztenciális kérdéseire keresik a válaszokat. Emellett a barokk kor is megjelenik a mai napban, ugyanis átadtuk az Esterházy-képtárat és az Esterházy-képgyűjteményt is.” – hangsúlyozta kiállításmegnyitó beszédében Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere.


Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere

Árvai-Józsa Kitty művészettörténész beszédében elmondta: „Incze Mózes és BOLDI kiállításának megnyitóján igazán különleges együttállásnak lehetünk a tanúi. Mindkettejük esetében egy összegző, átfogó tárlatról beszélhetünk, hiszen az elmúlt 25 év terméséből válogattunk, és így sok helyen nagyon szépen kirajzolódik az alkotói fejlődés íve, a művészi gondolkodás iránya.”


Árvai-Józsa Kitty művészettörténész

A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát Turner Lajos címzetes kanonok, a fertődi Szent András templom plébánosa áldotta meg.


Turner Lajos címzetes kanonok, a fertődi Szent András templom plébánosa

Az Esterházy-kastély marionettszínházában Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész koncerttel köszöntötte a rangos eseményt, ahol meglepetésként Varga Judit hegedűjátékát hallhatták a vendégek. 

A fertődi kastély nyugati szárnyának kastélyterei 2021. július 21-étől, szerdától lesznek látogathatóak, további információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.

A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának fejlesztése

A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnya rekonstrukciójának kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg.

Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg. További kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg.

Az I. ütem második építési eleme az Esterházy-kastély nyugati szárny tető- és homlokzat javítási munkáit tartalmazta. A műleírás a fedélszék-megerősítés, a homlokzat-felújítás és a kiállítás bútorainak terveit foglalta magában, valamint a homlokzati megjelenést érintő minden szakági kiegészítést. Így, például: a műemlékileg értékes szerkezetek, az eredeti kőszerkezetek, az oktogon feletti kő szoborcsoport, a kutatások által feltárt és műemlékileg értékes szerkezetek, felületek restaurátor általi helyreállítását. Megtörtént a patkószárny feletti oromzatdísz restaurálása, valamint a főpárkányzat teljes újraépítése, profilozása a feltárt eredeti kialakítás alapján. A beruházás bruttó 230 millió forint kormányzati támogatásból valósult meg. 

A kivitelezés 2019 második felében zárult. A 2020-as világjárvány miatt a kastélyrész 2021-ben vált látogathatóvá.

A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnya – történeti háttér

A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett.

Idézet Egresitsné Firtl Katalin ügyvezető ismertetőjéből:

„A képtár modernitás és tradíció egymást kiegészítő harmóniája. Most olyan kiállítást nyitunk meg a nagyközönség számára ebben a csodálatos, merészen és nagyvonalúanújraértelmezett teremben, amely ilyen összetételben még soha nem volt látható a nagyközönség számára. A képtárban kiállított festményekből 51 db a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének része.

A porcelános szobában tárolták a hercegi család látványosságnak szánt, alapvetően nem használati porcelánjait. A fertődi Esterházy műtárgy-gyűjteményből közel 400 porcelán, köztük igazán egyedi, ritka és értékes darabok tekinthetők meg ebben a rekonstruált szobában.

A patkószárny egybenyíló térsora funkcionális és egy-egy terem tekintetében pedig restaurált és rekonstruált térsor, amely időszaki kiállítások befogadására, megvalósítására nyújt lehetőséget.”

„A hely „szellemi-értékrendbeli-tényleges” alaprajzát Esterházy Fényes Miklós erőteljes vonásokkal "rajzolta" meg. Úgy, hogy nem csak a maga korában tette egyedülálló építészeti jelenséggé és összművészeti-kulturális küldetést beteljesítő központtá Eszterházát,   Magyarország legnagyobb és legszebb barokk-rokokó kastély- és kertegyütteseként, de az, a jelenben is egyedülállónak számít, egyben korszerű funkciókkal kiteljesíthetően.”