Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

TÁMOP-pályázatainak finiséhez közeledik a Forster Központ

TÁMOP-pályázatainak finiséhez közeledik a Forster Központ. Október 26-án Fertődön, 27-én pedig Pécsett zárult a múzeumpedagógiai program. Ozorán november 8-án kerül sor a zárórendezvényre.

A Forster Központ „vezér hajója”, a fertődi Esterházy-kastély, a rekonstrukciót követően idén átadott bábszínházban és a hozzá kapcsolódó narancsházban fogadta a családi nap vendégeit. A nap háziasszonyai, Vajdai Ágnes múzeumpedagógus és D. Barabás Mária projektmenedzser üdvözölte a népes vendégsereget és átadta a szót az ünnepélyes köszöntőt tartó Cselovszki Zoltánnak, a Forster Központ elnökének, Kocsis Ferencnek, Fertőd város polgármesterének és Tvordy Beátának, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ soproni tankerületi igazgatójának. A felszólalók a köszöntőjükben hangsúlyozták a múzeumok pedagógiai tevékenységének fontosságát és kifejezték örömüket a program sikeréért. Ezek után kezdetét vette az egész napon át tartó rendezvénysorozat: barokk házi koncert után a fertőszéplaki felső tagozatos gyerekek a projekt keretében készített barokk ruhákba öltözve menüettet táncoltak. A programról készített film levetítése után „Chinoiseri Eszterházán” címmel rendhagyó tárlatvezetés következett a kastély kínai tematikájú termeiben, s az érdeklődők megnézhették a kastélyról és a parkról készült látványos körpanorámás filmet is. A Kínai Kulturális Közösség tagjai autentikus kínai tea szertartáson kínálták teakülönlegességeiket, majd sor került a nap fénypontjára, Haydn: Az égő ház című báboperáját mutatta be a szegedi Kövér Béla Bábszínház, a Marionett Bábszínházban. A program különlegességét fokozta, hogy a "Philemon és Baucis" mellett ez Haydn egyetlen bábszínpadra készült műve, amelynek kézirata máig teljes egészében előkerült. A báboperát az eszterházai főúri bábszínház számára komponálta Haydn, minden bizonnyal 1776 és 1778 között, s ezen a hétvégén a darab hősei, az előkelő férjről ábrándozó Colombina meg a kéményseprőként tevékenykedő Paprikajancsi visszatértek szülőhelyükre, a felújított Marionett Bábszínház falai közé. A színes program kavalkád barokk tánctanulással és táncházzal zárult, ahol a jókedvű társaság egy része barokk ruhákban rophatta a táncot.  

A program méltó zárása volt a majd másfél éven át zajló projektnek, mely során több mint kétezer gyermek vehetett részt ingyenesen a kastély múzeumpedagógiai foglalkozásain, a múzeumi napokon, tematikus és műhelyfoglalkozásokon, a régésztáborban és a nagy sikerű egész napos családi foglalkozásokon. Az európai uniós pályázati forrásból készültek kreatív múzeumi játékok, szóróanyagok, és a TIOP pályázat keretében kialakított múzeumpedagógiai teremsor berendezéséhez bútorokat, és IKT eszközöket is sikerült vásárolnunk.

Az elkövetkező hetekben sor kerül a végelszámolásokra, s a fenntartási időszak múzeumpedagógiai tevékenységeinek megtervezésére.

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép