Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Több mint kétezren gyönyörködtek az Esterházy Madonnában

Alighanem az idei Múzeumok Éjszakájának egyik legizgalmasabb eseménye volt Raffaello Santi Esterházy Madonnájának kiállítása a fertődi Esterházy–kastélyban. A Szépművészeti Múzeum féltve őrzött kincsét június 16-án délután szállították Fertődre, majd az erre a célra kialakított egyedi installációra helyezve 20 órakor Zumbok Ferenc kormánybiztos nyitotta meg a különleges kiállítást. A kastély dísztermében bemutatott remekművet egy felvezető kiállítás kísérte, fontos információkat adva Raffaello művészetéről és az Esterházy-gyűjteményről.

A vasárnap reggel 6 óráig nyitva tartó tárlatot 2 ezer 200 érdeklődő tekintette meg. A látogatók már a megnyitó előtt órákban nagy számban gyülekeztek a kastély díszudvarán, majd a hosszú sorok ellenére türelmesen várták, hogy bejussanak a kiállításra. A „roham” éjjel egy óra felé kezdett csitulni, de kisebb-nagyobb csoportokban reggel 6 óráig folyamatosan érkeztek látogatók. Mindazok, akik az Esterházy Madonnára voltak kíváncsiak, megnézték a kastély másik különleges kiállítását is, melyen 17–19. századi arisztokrata gyermekportrék – közöttük az Esterházyakról festettek is – szerepeltek. Telt ház volt a két éjjeli koncerten is, s közel ezren vettek részt az éjszakai parksétákon.

Az Esterházy Madonna fertődi „vendégeskedése” igazi ünnepe lett a megújult kastélynak és az Esterházy-örökségnek. A kiállítás emellett hozzájárult a műalkotás ismertségéhez, emelte a múzeumi világ megbecsültségét és példát mutatott az intézmények közötti együttműködésre. Növelte a Szépművészeti Múzeum és az Esterházy–kastély népszerűségét, és erősítette a hazai Esterházy–örökség imázsát. Az intézményvezetők szerint kezdeményezésük a későbbiekben akár sorozattá fejleszthető: más-más műtárgyak „vendégszereplésével” folytatható, a múzeumi hálózatban másutt is követhető, sőt nemzetközi együttműködésekkel a külföldön lévő magyar vonatkozású emlékanyagra is kiterjeszthető.

Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója elmondta, hogy az intézmény jövőre újabb izgalmas kiállítást rendez a Múzeumok Éjszakájára az Esterházyak gyűjteményeinek különleges darabjaiból. Határon átnyúló együttműködést is terveznek a kismartoni kastéllyal és a fraknói várral, bevonva az ausztriai Esterházy-örökséget a hazai múzeumok e jeles ünnepének résztvevői körébe.
 

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép