Schloss Esterházy

Grafikus változat

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép

Tudománytörténelmet írtak Eszterházán – kerttörténeti és kertművészeti konferencia

Vissza a hírekhez
Első alkalommal rendeztek Mőcsényi Mihály Kertművészeti és Kerttörténeti Műhely konferenciát október 1-jén és 2-án a fertődi Esterházy-kastélyban, a táj- és kertépítészet egyedülállóan emblematikus és hiteles helyszínén. Az Eszterháza kertművészete fehéren feketén konferencián a szakma legjelesebbjei tartottak előadást.

- Ezen a konferencián Mőcsényi Mihály munkásságára emlékezünk, az általa nagyon szeretett Eszterházán. Itt, élete fő kutatási területén, ahol több mint 50 esztendőn keresztül végezte hiánypótló és hiteles kutatásait. Ezek a jelenben és a jövő nemzedékének is felbecsülhetetlen értéket jelentenek – emelte ki a megnyitón Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

- A műhely a konferenciasorozat alapító alkalma, elsősorban az Esterházy-kastély eddigi, a kertre vonatkozó kutatási, tervezési és szakmai tanácsadói tevékenysége feltérképezése, egyben meghatározza a sorozat jövőjét is – emelte ki Herczeg Ágnes, Mőcsényi Mihály díjas tájépítész, a Szent István Egyetem (SZIE) Kertművészeti és Kertépítészeti Intézet oktatója. Hozzátette: az előadásokat könyvben adják ki. 

A konferencia zárásaként a résztvevők Mőcsényi Mihály kedvenc rózsáit is elültették az ez alkalommal a Cziráky Margit Rózsakertbe kialakított Mőcsényi-rózsaágyásba. A konferencia kísérőrendezvénye volt a Wespa Quartett és a Soproni Balett fellépése.