Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Világörökség szakmai napot tartottak Eszterházán

December 2-án a Fertő-tó településeinek és szervezeteinek vezetői találkoztak a fertődi Esterházy-kastélyban.
2023-tól Oláh Zsanett ügyvezető által vezetett Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. látja el a „Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj” világörökség gondnoki feladatait. 
A kastély világörökségi szakmai napján bemutatásra kerültek az eddigi fejlesztések során megújult épületek, a kastély új kiállítási terei. Cél volt a kapcsolatépítés határon innen- és túl, hogy a világörökségben érintett vezetők megismerjék egymást, kiemelten a táj és az épített örökségek megőrzése kapcsán, a közös és hatékony együttműködés reményében.
 
Oláh Zsanett ügyvezető köszöntőjében elmondta: A világörökségi besorolás nagy büszkeség, ugyanakkor komoly felelősség is egyben: azon túl, hogy vállaljuk kulturális és természeti kincseink megóvását, olyan hasznosítási és fejlesztési koncepciót kell kidolgoznunk, amely hosszú távon fentarthatóvá teszi a kastély és környezete működtetését.
 
Fersch Attila, a Fertő-Hanság Nemzeti Park általános igazgatóhelyettese hangsúlyozta, hogy a Fertőtáj Neusiedlersee kultúrtáj világörökség életében mennyire fontos szerepet tölt be Kezelési Terv, és azon belül a természetvédelmi feladatok megfogalmazása.
 
Dr. Veöreös András, az ICOMOS nemzeti bizottságának titkára előadásában kiemelte, hogy a világörökségi területnek építészeti szempontból a jellegzetességei három csoportba sorolható: a településeknek és a tájképnek egymáshoz való viszonya, a falvaknak az épített öröksége, valamint a kiemelt műemlékek helyzete. Változásaik, veszélyeiket vizsgálni kiemelt feladat, valamint, hogy mit tehetünk, hogy megőrizzük ezeket a jellegzetességeket. 
 
Haness Klein az ausztriai Fertő tó Világörökség Egyesület ügyvezető igazgatója, menedzsere bemutatta a készülő Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj Kezelési Tervét, annak jelenlegi folyamatát.
Magyarország legszebb barokk-rokokó kastélya egyre fontosabb szerepet játszik a régió életében. Turisztikai vonzereje mellett növekvő jelentősége van tudományos és régiófejlesztési szinten is. 
 
 
 
 
 

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép