Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Zenés játék négy kézre - a Tóth-Vajna testvérek koncertje

2019. augusztus 17-én, szombaton, 19 órakor a fertődi Esterházy-kastélyban billentyűs kamarakoncert hangzik el J. Chr. Bach, Mozart és Haydn műveiből.

„Egy csodás és felhőtlen nyáresti időutazásra invitáljuk a Nagyérdeműt a kastély Haydntermében, ahol a világhírű mestereknél tanult,Nemzet Tehetségeiért ÖsztöndíjasTóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely testvérpár lépnek fel” – ajánlotta a koncertet Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális-, Kutató- és fesztiválközpont ügyvezetője.

A 18-19. században a négykezes zongorajáték számított a házi muzsikálás legelterjedtebb formájának.A legbensőségesebb kamarazenei műfaj, az egyetlen, ahol a játékosok ugyanazt a hangszert szólaltatják meg, egymás mellett ülnek, együtt lélegeznek.
 “Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ikerpárként számunkra a kezdetektől a legtermészetesebb és a legcsodálatosabb volt, hogy egymással, közösen muzsikálhatunk” nyilatkozták a Tóth-Vajna testvérek.

A koncert három komponistáját sokkal több köti össze, mint az időbeli szinkronitás – tette hozzá Rácz Márton, az Eszterháza Központ zenei vezetője. Az új zenei világot kialakító, reformer Haydn 3 évvel korábban született, mint a “régi”, “gáláns” stílus legjelentősebb reprezentánsa, a londoni Bach-fiú: Johann Christian. És 18 évvel élte túl a korszak másik zsenijét, Mozartot, akivel egyes források szerint nem csak vonósnégyesezett, hanem négykezest is játszott. A kulcsfigura mégis a legfiatalabb Bach-fiú, akinek elegáns, könnyed és fülbemászó zenéje meghatározta majd egész Európa zenei ízlését.


Zenés játék négy kézre - Tóth-Vajna Zsombor, Tóth-Vajna Gergely - csembaló
2019. augusztus 17., szombat 19.00
Haydn-terem, Esterházy-kastély, Fertőd

Műsor:
J. C. Bach: A-dúr szonáta négy kézre Op.18 No.5
W. A. Mozart: 5 darab a salzburgi (Nannerl-) jegyzetfüzetből
J. Haydn: D-dúr szonáta Hob. XVI:4
J. C. Bach: F-dúr szonáta négy kézre Op.18 No.6
W. A. Mozart: 7 variáció a “Willem von Nassau” dallamára KV 25
W. A. Mozart: C-dúr szonáta négy kézre KV 19d

Jegyek a www.jegymester.hu és a fertődi Esterházy-kastély recepcióján válthatók.

 

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

KARRIER

Kameraszabályzat

Tájékoztatás rendezvényen készült képek felhasználásáról
Projektek 

Parkoló - térkép