Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

A demokrácia útvesztői Haydn szemével

Haydn két, tizennyolc és tizenkilenc hónapos londoni tartózkodása idején (1791–1792, majd 1794–1795) naplót vezetett. E négy kötetbe – meglehetősen ötletszerűen és rendszertelenül – feljegyezte a neki ismeretlen, „új” világ minden meglepő, vagy világnézete számára érdekes információját. Következzen hát pár szemelvény a demokrácia útvesztőjéből:

„Anglia államadósságát több, mint kétszázmillióra becsülik. Legutóbb kiszámították, hogy ha ezt az összeget ezüstben, egyetlen kocsikaravánnal kellene elszállítani, úgy a közvetlenül egymáshoz csatolt kocsik Londontól Yorkig húzódnának, mintegy 200 mérföld hosszan, tekintettel arra, hogy egy kocsiba 6000 fontnál több nem fér.”

„Amikor Mr. Fox parlamenti megválasztásához szavazatokat gyűjtött, egy polgár, szavazat helyett, kötelet ajánlott neki. Fox azt válaszolta, hogy ez bizonnyal családi ereklye náluk. Nem akarja megfosztani tőle.”

„A gyilkosság és a kézirat-hamisítás megbocsáthatatlan. Az elmúlt évben az utóbbi miatt felakasztottak egy papot, annak ellenére, hogy maga a király mindent elkövetett érdekében.”

„Amikor egyszer egy londoni érsek azt követelte a parlamenttől, hogy egy, a herrnhutiak felekezetéhez tartozó nyilvános prédikátort hallgattasson el, az elnökhelyettes így válaszolt: mi sem könnyebb; püspököt csinálok belőle, és élete végéig hallgatni fog.”

„Hastings pörében az elmúlt héten, 1792. május 25-én, a kilencvenkettedik tárgyalás volt a Westminster Hallban. Hastings egymagának három ügyvédet fogadott … az összejövetel napján mindhárom 10 guinea-t kapott. A pör négy éve kezdődött: Hastings vagyonát egymillió font sterlingre becsülik.”

„Ha valaki 2 fontot lop, felakasztják. De ha rábízok valakire 2000 fontot és az elszelel vele a pokolba, felmentik.”

„[1795.?] július 15-én láttam a bankot [Bank of England]. Van ott először egy kormányzó, azután egy Deputy, vagyis helyettes kormányzó, huszonnégy igazgató és hasonló tisztviselők további tömege. Mr. Dea körülvezetett, és megmutatta az összes kincseket. Óriási vagyon aranyrudakban, legtöbbje egyenként 700 font sterling körüli érték. Bankjegyekben több mint másfél million, némelyik 1000 fontos, meg töméntelen vagyon spanyol tallérban. Az arany nagyját a föld alatti raktárakban tartják. A főpénztár megtekintéséhez három igazgató úr jelenléte szükséges, mindháromnak különleges kulcsa van. … Az összes tételek feljegyzése évente 2000 ívnyi nagy könyvet igényel, ennek következtében hatalmas könyvtár is van, ami azonban ettől eltekintve teljesen érdektelen.”

 

Forrás: Bartha Dénes–Révész Dorrit: Joseph Haydn élete dokumentumokban. Európa Könyvkiadó, Budapest, 2008

Látogatói információk

A hatályos kormányrendelet értelmében ZÁRVA


Látogatói menetrend
Betartandó óvintézkedések
Zoób Kati: Repertoár - Az ellentétek harmóniája
A weboldal adatkezelési szabályzata itt érhető el. 
Tájékoztatás rendezvényen készült képek felhasználásáról

Projektek