Schloss Esterházy

Grafikus változat

A fénykor után

A kastély fénykora Esterházy „Fényes" Miklós haláláig, 1790-ig tartott. Ezt követően a család Kismartonba helyezte át székhelyét, s az elkövetkező évtizedekben a kastélyt csak ritkán használták. 1902-ben Esterházy IV. Miklós herceg feleségével, gróf Cziráky Margittal visszaköltözött a helyreállított kastélyba. Ezekben az években ismét Eszterháza lett a család első számú rezidenciája, s bár a hercegné halála (1910) lezárta ezt a rövid fénykort, a család 1945-ig a kastélyban lakott.

A II. világháború után a kastély berendezését széthordták, falai között mezőgazdasági kutatóintézet működött, helyiségeit irodáknak, raktárnak, géptároló-színnek használták. Az 1950-es évek második felére kikerültek a traktorok és a gabonás zsákok a kastély termeiből, és elkezdődött az a munka, amelynek eredményeként - Joseph Haydn halálának 150. évfordulójára - 1959-ben múzeum nyílt az épületben.

Kastélymúzeum

Napjainkban a kastély belső terei megújulnak, a hercegi és hercegnéi lakosztályok, és a nyugati szárny hamarosan megnyílik a látogatók előtt.

 A múzeumban a vezetett túrák helyszínei: Nyári ebédlő, Sala Terrena, Haydn-terem, Apolló-terem, Lakk-kabinet, Kápolna, és az Esterházyak mesélő kincsei című kiállítás a Pálmaházban.

Barokk színháztörténeti túra

 

A múzeumi látogatás mellett naponta kétszer indítjuk a barokk színháztörténeti túrát, amelynek során a vendégeink megismerkedhetnek Pietro Travaglia életétvel és munkásságával, a Marionettszínház épületével, a Víztorony épületében pedig Eszterháza pompáját megidéző körpanorámás vetítés részesei lehetnek.

Látogatói információk

KASTÉLY NYITVATARTÁS:
KEDD-VASÁRNAP: 9.00-17.00

Belépőjegy árak
Látogatói menetrend
CSOPORTOKNAK
Tájékoztatás rendezvényen készült képek felhasználásáról

Projektek 

Ingyenes parkoló - térkép