Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

EU-projektek

A Kormány 1085/2000. (X.30.) határozata rendelkezett arról, hogy a fertődi Esterházy–kastély és kertjeinek teljes ingatlanegyüttese a Műemlékek Nemzeti Gondnokságához kerüljön. Az átvétel egyik fontos célja volt, hogy az intézmény kezdje meg az 1959-ben részlegesen és szakmailag vitatható módon felújított műemlékegyüttes értékelvű helyreállítását.

Az első eredmény már 2001-ben megmutatkozott: az Esterházy Kastély Kápolna Alapítvány támogatásával befejeződött a kastély kápolnájának restaurálása, mégpedig olyan minőségben, hogy a munkát Europa Nostra díjjal ismerték el. A következő években minisztériumi támogatással sor került a kastély díszudvari homlokzatainak helyreállítására és az alapinfrastruktúra korszerűsítésére. Megkezdődhetett a kastélypark revitalizációja a fasorok és allék rendezésével, majd regionális pályázati támogatással megújulhatott a nyugati kastélykert sétánya is. A múzeumi traktusokban gazdagabbak lettek a hercegi lakosztályok enteriőrjei és kiegészültek a Cziráky Margit kiállítással, később pedig az emelet nyugati teremsorában az Eszterháza fénykorát bemutató tárlattal. Megnyílt a kastélyszálloda és komfortosabb lett a látogatói infrastruktúra (új fogadóterek, pénztár, információ, múzeumshop, tourinform, egyéb szolgáltatások).

A műemlékegyüttes átvételét követően 2001–2009 között a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága összességében mintegy 1,2 milliárd forintot fordított állagvédelemre és felújításokra. 2007-től, az uniós pályázati lehetőségek kezdetétől prioritásként kezeli a projektszemléletű munkát, kiváltva ezzel az amúgy is szűkös állami tehervállalást. Eszterháza vonatkozásában több ütemre bontott fejlesztési tervek, illetve kiegészítő „kis” projekttervek álltak és állnak rendelkezésre. A már elnyert uniós támogatások összértéke meghaladja az 5 milliárd forintot, s így elmondhatjuk, hogy Fertőd–Eszterházán 2009–2013 között olyan léptékű helyreállítási és fejlesztési beruházás valósul meg, amely a kastély legújabbkori történetében egyedülállónak mondható. Mindez nem csupán értékőrzés, hanem az egész térség fejlődésére pozitív hatást kifejtő turizmusfejlesztés és munkahelyteremtés is. A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága már készül a 2014-től aktuális új pályázati ciklusra, hogy Magyarország legimpozánsabb barokk–rokokó kastélyegyüttese mihamarabb újra teljes fényében pompázzon.

 

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép