Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Ágyú az előtérben

Az 1676 mm hosszú és 43,55 mm kaliberű ágyút 1654-1685 között öntötték bronzból, Kéri János gróf megrendelésére.  A falconet, vagy a sólyom egy könnyű ágyú volt, amelyet a 15. század végén fejlesztettek ki. A középkorban a fegyvereket méretüktől függően hüllők, madarak vagy vadállatok metszeteivel díszítették.  A falconet 0,5 kg fekete lőport használt, körülbelül 5000 láb (1524 m) maximális hatótávolsággal. Bár a szárazföldi használatra lett kifejlesztve, lovassági-tüzérségi fegyverzethez tartozott, seregbontó és könnyű ostromágyúként használták, a 17. században a könnyű hajók védelmére is kiváló volt. (Pl.: Kapuvárban 1560-ban az inventárium szerint öt falconét ágyú szerepelt)

Az itt látható ágyú típusról (több más tűzfegyverrel együtt) éppen Eszterházy Pál nádor közölt 1706-ban tüzérségi szakjegyzetet, amely ma a hadtörténeti kutatás szempontjából rendkívüli jelentőséggel bír:

„2 font súlyú lövedéket lő ki. Szükséges hozzá 1 font lőpor. Súlya szám szerint 4 mázsa. Lőtávolsága 1400 lépés. Hossza a lövedék átmérőjének 20-szorosa. Vastagsága hátsó részénél egy lövedék átmérőjének felel meg. Elölső részénél fél-lövedéknyi vastagságú. Falakkal szemben semmi hatóereje nincs.”

A gyújtólyuk felett öntött grófi címer, latin nyelvű körirattal, amelynek fordítása:

„Ipolykéri Kéri János gróf, aranysarkantyús lovag, Ő Császári és Királyi Szent Felsége tanácsosa, kamarás, és a Magyar Királyság Szent Koronájának Őre.”

Felette az ágyú következő tulajdonosának, Esterházy József (1682-1748), gróf, országbírónak címerpajzsba foglalt, vésett monogramja, melyet az Aranygyapjas rend lánca fog körbe. A családi kötelmek miatt kapcsolódik a kastély gyűjteményéhez, önmagában ritkaság, magyar közgyűjteményben ez a típusú és magyar tulajdonosi vonatkozású ágyú nem fordul elő.

Jelenleg nem hiteles talpon látható, saját korában két küllős kerékre szerelt ágyútalpra helyezték, amely egyrészt a kilövés utáni visszahatást is kompenzálta, másrészt könnyű lovas cséza után kapcsolva lehetett a sereggel együtt mozgatni.

Látogatói információk

A hatályos kormányrendelet értelmében ZÁRVA


Látogatói menetrend
Betartandó óvintézkedések
Zoób Kati: Repertoár - Az ellentétek harmóniája
A weboldal adatkezelési szabályzata itt érhető el. 
Tájékoztatás rendezvényen készült képek felhasználásáról

Projektek