Schloss Esterházy

Grafikus változat

Díszterem

A kastély emeleti, fejedelmi lakosztályainak reprezentatív nagyterme. Mennyezeti freskója – melyet a Maulbertsch tanítvány Joseph Ignatz Milldorfer festett – szerves egészet képez a terem többi díszítményével, így a sarkokban álló évszakok allegóriáival és a falakat borító egykori mitológiai témájú olajfestményekkel.

Az „Apolló diadala” címet viselő mennyezeti freskó középpontjába a nap került, de már Vulcanus ajándékán, a magas kocsin, amelyen minden nap megteszi útját, hogy világosságot vigyen a földnek. E kocsinak aranyból volt a tengelye és a rúdja, sőt a kerék talpának külseje, küllői sora ezüstből. A szerszámokat egymás mellé rakott topázok és gyöngyök díszítették, melyek ragyogó fényben tündököltek a nap visszasugárzásától. Amikor Aurora, a hajnal kinyitja a pirosló kelettől bíborszín ajtaját, s rózsáiról az ég aljára vörös fény vetődik, eltűnnek a csillagok, s utoljára Lucifer a hajnalcsillag is távozik. Apolló, aki a phoibosz (ragyogó, fénylő) jelző okán Phoebus-nak is neveznek, látva a világ pirosodását, parancsot ad a gyors Hóráknak, hogy fogják be, a tűzet okádó, ambrózia nedvével jóllakott lovakat. Közben a nedves éj elérte a Hesperiai tengerpartra helyezett határát, s már felragyogott a hajnal miután elűzte a sötétséget. Az éjt, mint a napot is megszemélyesítették, az éj szintén keletről halad nyugat felé s Hesperia partjain a tengerbe merül. Sötét lepel alatt látjuk az éj királynőjét, csillagkoronával ábrázolva, amint Proteus, Neptunus fia, egy kis tengeri isten húzza le, aki különböző alakban szokott megjelenni, innen állandó jelzője az ambiguus, kétes alakú. A vízi istenek haja zöld, testük pedig kék színű. A nap útja széles görbülettel rézsútosan megy keresztül az égen, meg van elégedve a három égöv határával, kerüli a déli sarkot és az északi szélhez kapcsolt medvét, s hogy mind a föld, mind az ég egyenlő meleget kapjon középen halad. A nap szárnyas lovainak nevét Ovidius a görögből vette: Pyrois /tüzes/, Eous /korán kelő/, Aethon /égő/, Phlegon / szikrázó.

Az évszakok szobrai a négy sarok fülkéiben, aranyozott bronz füzérdíszes, salzburg-untersbergi vörösesbarna, kannelúrás posztamenseken állnak. Ovidiust olvasva tudjuk, hogy a nap, vagyis itt a mennyezeten Phoebus bíborpalástban ül királyi trónján, s tőle egyenlő távolságban az évszakok. A fiatal Flóra a tavasz allegóriája, virágzó koronával ékesítve, a nyarat megszemélyesítő Ceres meztelenül áll búzakoszorút viselve, az őszt képviselő Diana a szőlő tiprásától maszatosan, s a jeges tél, a Boreas ősz hajával borzasan. A posztamensek Langwieder József kőfaragó munkái, az életnagyságú festett mészkőszobrokat pedig 1767-ben Josef Rössler bécsi akadémiai szobrász készítette, alakonként 75 forinttért. (A herceg annyira meg volt elégedve velük, hogy a kialkudott összegen kívül 50 forint jutalomban részesítette az alkotót.)

A fehéren műmárványozott terem keleti és nyugati falmezőiben egykor mitológiai témájú pannók voltak, ezek azonban a 2. világháborút követően elpusztultak. Témáikat ismerjük: Európa elrablása, Vénusz a barlangjában Mars hadistennel, Fürdőző Vénusz, Fürdőző Vénusz, amint Mars megzavarja. Alkotójuk a Sala Terrena mennyezetképeit is megfestő Wolfgang Köpp volt. Fölöttük, az oldalfalakon végigfutó párkány feletti frízbe szimbolikus szoborcsoportokat helyeztek el. A tíz aranyozott puttó a művészeteket és az úri mulatságokat, többek között a zenélést, éneklést, festést, verselést, építést, halászatot és vadászatot jeleníti meg.

A terem berendezései közül eredetiek a konzolasztalok, lapjaik és a szintén eredeti kandallók salzburgi márványból készültek. A bútorzat a fénykorban 4 háromüléses kanapéból és 8–8 karosszékből, illetve zsámolyból állt. Az arannyal átszőtt kárpitozású ülőbútorok kis ékessége a támlákon látható és napernyőt tartó kínai figura. (Hasonló figura díszítette egykor a parki kínai pavilon tetejét.)

Virtuális körpanorámás séta az Apollo-teremben (díszterem) I. , körpanorámás séta az Apollo-teremben (díszterem) II. és körpanorámás séta az Apollo-teremben (díszterem) III.

Látogatói információk

NYITVATARTÁS:
hétfő: zárva
kedd-vasárnap 10.00-17.00
pénztár nyitvatartás: 9.45-16.30

 

KARRIER

Projektek 

Parkoló - térkép