Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Hercegnéi lakosztály (chinoiserie díszítés)

A fertőd-eszterházai Esterházy-kastély hercegnéi lakosztálya előszobájában látható falfestések az 1760-as évek második felében készültek. A kor egyik legnépszerűbb európai irányzatát, a kínaizáló vagy chinoiserie divatot követik. A kínaizálás a földrajzi felfedezéseknek és a kialakuló világkereskedelemnek köszönhetően a 17. század utolsó harmadától söpört végig Európán. Az eszterházai falképek megrendelője, Esterházy „Fényes” Miklós herceg a távol-keleti luxustárgyak kereskedelmének egyik központjában, Hollandiában, a leideni egyetemen tanult, de a kínaizáló divattal Európa-szerte találkozott.

Az Eszterházán láthatókhoz hasonló, fehér alapon kék kínaizáló dekorációk leginkább a hollandiai Delftben gyártott kínaizáló fajanszokat, illetve magukat a kínai porcelánokat, vagy a 17–18. századi európai úti beszámolók illusztrációit követték. A divat azonban japán, koreai, közel-keleti, vagy akár dél-amerikai motívumokat is felhasznált, ezért az ún. „kínai” motívumok elég vegyesek. Előszeretettel kölcsönöztek hozzájuk elemeket a korabeli színház, azon belül a vásári komédia világából is. Ezek a különböző motívumok Eszterháza hercegnéi előszobájában is keverednek, de leginkább a 18. századi európai színpadok fantáziavilágát idézik.

A díszítések leginkább Jean-Baptiste Pillement francia festő és dekorátor hatását tükrözik. Másik fontos párhuzamuk a müncheni Nymphenburg-kastély egyik különálló kis kerti kastélya, az 1730-as években épült ún. Amalienburg, amiben szintén láthatók kék-fehér faldíszítések. Az eszterházai falképek készítője ismeretlen, feltehetőleg egy ausztriai vagy német mester festhette ki a helyiséget.

Látogatói információk

A hatályos kormányrendelet értelmében ZÁRVA


Látogatói menetrend
Betartandó óvintézkedések
Zoób Kati: Repertoár - Az ellentétek harmóniája
A weboldal adatkezelési szabályzata itt érhető el. 
Tájékoztatás rendezvényen készült képek felhasználásáról

Projektek