Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Kínai lakkszoba (hercegi kabinet)

A keleti művészet nem egyszerűen csak felkeltette a 18. századi Európa érdeklődését, hanem valósággal lenyűgözte azt. Az akkori Kína-divat, a „chinoiserie” a barokk és rokokó művészet meghatározó elemévé vált a kontinensen, s ez így volt Magyarországon is. Ezt a divatot a kínaizáló formaelemek és díszítés révén a leggazdagabb formákban az Esterházyak reprezentálták kismartoni és eszterházai kastélyaikban. Eszterházán a parkban emelt kínai pavilon, a hercegi lakosztályok falképei, a bútorok és dísztárgyak tömege mellett az egzotikus távolkelet művészete a kínai lakkszobában csúcsosodott ki.

A hercegi hálóból nyíló, a kápolna és a nyári ebédlő felé – kis szobácskán keresztül – átvezető lakkszoba falait 250 éves, Kínában készült paravánok borítják. (Hasonló lakktáblák díszítették a 18. században a hercegnéi társalgót és hálószobát, ezeket azonban a család 1875-ben bécsi palotájába szállítatta – jelenleg is ott láthatók.) Ábrázolásaik eredeti sorrendjükben két összefüggő témát dolgoznak fel: a vadászatot és az előkelő hölgyek foglalatosságait. A források szerint a lapok a magas árfekvésű kategóriába tartoztak és darabonként 1000 aranyforintba kerültek. A 12 tábla közül 10 eredeti, kettő a többi tábla motívumai alapján készített változat. A kabinet kínaizáló világát egykor a táblák közti konzolokon elhelyezett, kínai alakokat és egzotikus állatokat ábrázoló kerámiafigurákkal, bútorokkal és dísztárgyakkal tették teljessé.

 

Látogatói információk

Tavaszi nyitva tartás:
2017. március 15 - 2017. április 30. keddtől vasárnapig 10:00 - 18:00
(pénztár nyitva tartása: 10:00 - 17:00)
Szünnap: HÉTFŐ

Kedves Vendégeink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy kastélyunk megújul. A fejlesztések ideje alatt a múzeum földszintje és a kápolna látogatható. Megértésüket köszönjük!

Belépőjegy: 1.500 Ft 
Kedvezményes jegy (diákigazolvánnyal és OEP igazolvánnyal: 900 Ft
Családi jegy (két felnőtt és három 14 év alatti gyermek részére): 3.000 Ft