Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

Királynői lakosztály

Zöld szalon

A díszterembe nyíló szalon enteriőrje már nem őrzi 18. századi kialakítását, karakterében a színvonalas, korstílusnak megfelelő berendezések és műtárgyak dominálnak. A keleti oldalon álló komódon Boulle-technikával készített óra áll teknőc-, bronz-, és rézberakásokkal. (André Charles Boulle az egyik legjelentősebb francia bútorművese a 17–18. századnak, XIV. Lajos francia királynak is sokat dolgozott.) Az ülőgarnitúra XVI. Lajos stílusban készült 19. századi műbútor, a franciaországi Aubussonban szövött huzattal. A kis ajtó melletti komódon két szentpétervári urna található, a falakat pedig az Esterházy-gyűjteményből származó olajképek díszítik. 

Sarokszoba

Ez a szoba volt Mária Terézia hálószobája, amikor a királynő 1773. szeptember elején Eszterházára látogatott. Gobelinekkel ékes pompáját és a baldachinos ágyat sokáig megőrizték, így a 19. század végén készült fotográfiából ismerjük az eredeti kialakítást.

Az uralkodói használatra jelenleg Mária Terézia özvegykori portréja és a férjéről, Lotharingiai Ferenc német–római császárról készült nagyméretű olajlép emlékeztet. Alatta a komód színezett fa és csont berakású. A rokokó ülőgarnitúra Párizsban készült a 18. században, felette francia gobelin függ. Az ökörszemes párkányú vitrinben Capo di Monte-i olasz porcelánkancsók, meisseni figurák, alul pedig herendi, zöld színű porcelán kandallókészlet találhatók.

Szalon

A szalon négy kárpitvarrásos széke eredeti eszterházai bútor, egy 12 székből és 2 kanapéból álló, kárpitjain az év hónapjait ábrázoló garnitúra megmaradt része. A falakon szintén a kastély 18. századi felszereléséhez tartozó két nagyméretű festmény függ, az egyik Mária Krisztinát, Mária Terézia ötödik és egyben legkedvesebb gyermekét, szemben vele pedig a főhercegnő férjét, Albert Kázmér szász–tescheni herceget láthatjuk. (Albert 1765–80 között Magyarország helytartója is volt.) A pár több alkalommal járt Eszterházán Esterházy „Fényes” Miklós vendégeként. Az asztalokon XVI. Lajos porcelán- és Marie Antoinette bronz mellszobrai állnak.

Hálószoba

A terem a 19–20. század fordulójának kastélybéli hangulatát őrzi. A hangsúlyos garnitúra neorokokó stílusban készült Schmidt Miksa pesti műbútorgyárában, tölgyfa alapon rózsafa furnér és bronzveret díszítéssel. (Az ő, és apja Friedrich Otto Schmidt bútorgyára és lakberendező cége végezte Eszterháza berendezését IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit idején.) A kollekciót különböző egykorú darabok egészítik ki.

Átjáró

Összekötő szerepe volt a díszterek és a keleti oldalszárny között, ugyanakkor kivezetett a lépcsőházba is. Pazarul festett, dekoratív terem: díszítőfestéssel osztott falmezőinek büsztjei a hét szabad művészetet ábrázolják: a nyelvtant (grammatica), a gondolatok szabatos szóbeli kifejezésére szolgáló retorikát (retorica), a logikus érvelésben hasznos dialektikát (dialectica), a csillagászatot (astronomia), a számtant (aritmetica), a mértant (geometria) és a zenét (musica).

 

Látogatói információk

TÉLI NYITVATARTÁS
október 1 –május 31.
hétfő: SZÜNNAP
kedd-vasárnap: 9.00-17.00 (pénztár: 8.45-15.55)

 

A weboldal adatkezelési szabályzata itt érhető el. 


TÁJÉKOZTATÁS RENDEZVÉNYEN KÉSZÜLT KÉPEK FELHASZNÁLÁSÁVAL KAPCSOLATOSAN