Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

A környék látnivalói

Fertőszéplaki tájházak

A falu néprajzi hagyományait, berendezési tárgyait, lakóinak életmódját mutatja be a Falumúzeum, amelyben az Öreg utca megmaradt öt házát és portáját tekinthetik meg a látogatók. A szép, egységes, fűrészfogas beépítésű utcasor a Kisalföld népi építészetének remeke. A 19. század népi építészetét tükrözi a legendásan szép, öt egymás mellett álló ház, amely nem csak a hagyományos háztípust szemlélteti, hanem felidézi a valamikori utcakép hangulatát is. A műemléképületek helytörténeti és néprajzi gyűjteménynek adnak otthont. A házak mögötti telkeken számos gazdasági épület, pajta, istálló áll.
 

Cím: 9435 Fertőszéplak, Nagy L. u. 33-37.
Telefon: +36 99 370 918
Internet: www.fertoszeplakitajhazak.hu

 

Nagycenk, Széchenyi-kastély, Széchenyi István Emlékmúzeum

Nagycenk nevezetessége  a Széchenyi–kastély, ahol a Széchenyi István  Emlékmúzeum várja az idelátogatókat. A kastélyon kívül méntelep, védett  park, és csodás, több mint 2 km hosszú hársfasor is található itt, melyet még a 18. században ültettek. E kisvároshoz köthető Széchenyi István – a legnagyobb magyar – és az egész Széchenyi család élete. A Széchenyi István Emlékmúzeum gyűjteménye a legnagyobb az országban, amely egy történelmi személynek állít emléket.

További információk: Cím: 9485 Nagycenk, Kiscenki u. 3.
Telefon: +36 99 360 023, +36 30 447 1248
Internet: www.szechenyiorokseg.hu  

 

Nagycenk, Széchényi-mauzóleum

1778-ban Széchényi Ferenc barokk kápolnát építtetett a család nyughelyéül, A kriptában nyugszik Széchenyi István és felesége, Seilern Cresscencia, a Nemzeti Múzeumot alapító és a Mauzóleumot építtető Széchényi Ferenc és felesége, valamint Széchenyi Pál, a Rákóczi-szabadságharc idején az udvarral egyezségre törekvő kalocsai érsek is.

Cím: 9485 Nagycenk, Széchenyi tér
Telefon: +36 99 360 023, +36 30 447 1248
Internet: www.szechenyiorokseg.hu

 

Fertőrákosi kőfejtő és barlangszínház

Hajdani kőfejtője egyedülálló geológiai, őslénytani és kultúrtörténeti értéket képvisel. A római kortól egészen 1948-ig fejtették itt az építkezésekhez használt lajtamészkövet, melyben jól tanulmányozhatók a mintegy 12 millió évvel ezelőtti Pannon-beltenger élőlényeinek megkövesedett maradványai. A bánya oszlopcsarnokos, rendkívül jó akusztikájú hatalmas terme nyaranta koncertek, színházi előadások helyszínéül szolgál. A község látnivalója még a 17-18. században barokk stílusban épült püspöki kastély. Szintén e település határában áll a Fertőmeggyes felé haladó kerékpárút mellett a római kori Mithras-szentély.

 

Cím: 9421 Fertőrákos, Fő u. 1.
Telefon: +36 20 249 0989
Internet: http://www.kofejto.hu

 

Hidegség

A település nevezetessége az Árpád-kori Szent András-templom, a melyet ugyan többször is átépítettek, ám román stílusú szentélye falán fennmaradtak a 13. században készült freskók. A faluban egy 18. századi fa harangláb is látható.

Internet: http://www.hidegseg.hu 

Fertőszéplak, Lámpamúzeum

Haragovics József 251 darabos vasúti lámpákból álló magángyűjteményét tekinthetik meg a látogatók Fertőszéplakon a múlt század elején épült tornácos parasztházban. A különleges lámpák régi korok szépségét idézik, 22 ország különféle vasútjain voltak használatosak. jellemzik, Hollandiától Mongóliáig, illetve az Egyesült Államokig. Olyan ritkaságokat találhatunk itt, amelyek a formatervezés vagy a kivitelezés remekművei. Láthatunk lámpát, amely nemcsak világít, de elektromos áramot fejleszt és felforr rajta a teavíz is. Haragovics József közel 30 év alatt, regénybe illő módszerekkel gyűjtötte össze a kiállítás darabjait.
 

 

Cím: 9436 Fertőszéplak, Soproni út 13.
Telefon: (+36 20) 322 4734 
Internet: http://www.vasutilampamuzeum.lks.hu/

 

Fertő–Hanság Nemzeti Park

Magyar és osztrák területen fekszik a Fertő–Hanság Nemzeti Park (Neusiedler See–Seewinkel). Az UNESCO világörökségi listájára 2001 decemberében került fel a Fertő-táj, amellyel elismerték a táj, az itt lévő települések, a kulturális és természeti értékek jelentőségét. Ez Közép-Európa egyik legnagyobb madárrezervátuma, ahol vízimadarak és költöző madarak számtalan fajtáját csodálhatjuk meg a madárleseken, madárvártákon. Egyedülálló élményt nyújt az itt élő szürkemarha és vízi bivaly csordák látványa. A nemzeti park egyes részei önállóan is látogathatóak, más részeken csak szakképzett vezetők segítségével barangolhatunk.

Cím: Sarród, Rév–Kócsagvár
Honlap: https://www.ferto-hansag.hu/
 

Látogatói információk

KASTÉLY NYITVATARTÁS:
KEDD-VASÁRNAP: 9.00-17.00

Belépőjegy árak
Látogatói menetrend
CSOPORTOKNAK
Tájékoztatás rendezvényen készült képek felhasználásáról

Projektek 

Ingyenes parkoló - térkép