Esterházy-kastély
Magyar Deutsch Slovenský
Kezdőlap Kastély Programok Szolgáltatások Hírek Galéria

A régió bemutatása

A magyar régiók között a nyugat-dunántúli többszörösen is különleges szerepet tölt be. Az ország nyugati határszélének három megyéjét, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyéket foglalja magában. A régió négy országgal: Szlovákiával, Ausztriával, Szlovéniával és Horvátországgal is határos.

A Nyugat-Dunántúl természeti értékekben gazdag, területén három nemzeti park (Fertő-Hanság Nemzeti Park, Őrségi Nemzeti Park, Balatonfelvidéki Nemzeti Park), 5 tájvédelmi körzet (Szigetközi, Pannonhalmi, Soproni, Kőszegi és Sághegyi) és több több természetvédelmi terület található.

A változatos földrajzi-táji adottság, a történelmi múlt, a különböző etnikumú népességek több évszázados együttélése sokszínű kultúrát teremtett a Nyugat-Dunántúlon. A térségben élő nemzetiségek saját nyelvi-kulturális műveltségükkel, hagyományaikkal gazdagítják a régió néprajzi, népművészeti örökségét.

Mintegy 2300 műemlék található a régióban, ami a magyarországi műemlékállomány egyötödét jelenti. Különösen jelentős ez akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a két legépebben megmaradt történeti város (Sopron és Kőszeg), valamint a két barokk város (Győr és Szombathely) is itt található. Kiemelt jelentőségűek a világörökséghez tartozó Pannonhalmi Bencés Apátság, a nagy főúri kastélyok (Fertőd, Körmend, Keszthely), valamint az ép állapotban megmaradt korai templomok (például Lébény és Ják). Emellett sok olyan kisebb világi és egyházi emlék található, amelyek jelentősen hozzájárulnak építészeti kultúránk bemutatásához és a régió kulturális kínálatához.

Az ország 27 üdülőkörzetéből nyolc részben vagy egészben a régióban található, így a Nyugat-Dunántúl településeinek közel kétharmada valamely üdülőkörzetbe tartozik, illetve üdülési-idegenforgalmi adottsággal bír. A fontosabb turisztikai területek közül ki kell emelni az egészségturizmust, amelynek alapját a gyógy- és termálvizek gazdagsága képezi. Nyugat-Dunántúl borászati és gasztronómiai értékekben, specialitásokban is gazdag: a régióban 77 település tartozik történelmi borvidékhez, illetve minősül bortermőhelynek. 

Látogatói információk

KASTÉLY NYITVATARTÁS:
KEDD-VASÁRNAP: 9.00-17.00

Belépőjegy árak
Látogatói menetrend
CSOPORTOKNAK
Tájékoztatás rendezvényen készült képek felhasználásáról

Projektek 

Ingyenes parkoló - térkép